Σημαντικό θέμα

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Ένωσης Γονέων Παλλήνης 20/02/2022

  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α ΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ...

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Απολογισμός δράσης 13/7/2019-20/2/2022

 Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΕΔΩ

Παλλήνη, 16 Φεβρουαρίου 2022

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

13/7/2019-20/2/2022

 

Αγαπητοί εκπρόσωποι, αγαπητά μέλη των νεοσύστατων ΔΣ,

Στον απολογισμό αυτό γίνεται μια εκτενής παρουσίαση των στόχων που θέσαμε, του πλαισίου εντός του οποίου δράσαμε και των θεμάτων στα οποία ρίξαμε βάρος, κυρίως για να γνωρίσουν τη δράση μας τα νέα μέλη των ΔΣ και οι νέοι εκπρόσωποι, αφού στην Εκλογοαπολογιστική συνέλευση ο διαθέσιμος χρόνος δεν θα επιτρέπει αναλυτική παρουσίαση.

 

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι οργανώσεις των γονέων (σύλλογοι, ενώσεις, ομοσπονδίες, συνομοσπονδία) καλούνται να εκπληρώσουν το ρόλο τους σε ένα κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που είναι πολύ μακριά από το ιδανικό του δημόσιου και δωρεάν σχολείου που προσφέρει παιδεία στα παιδιά μας. Σε όλες τις θεσμικές παρεμβάσεις που γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες, ο πυρήνας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το σχολείο είναι οι ευφημισμοί “ευέλικτο”, “αυτόνομο”, “αξιολόγηση”, “αριστεία”. Επιχειρείται να αντικατασταθεί το ιδανικό του σχολείου που προσφέρει “όλη την παιδεία και τη γνώση σε όλα τα παιδιά”, με το μοντέλο του σχολείου της κατάρτισης, των δεξιοτήτων, της πληροφορίας, της ατομικότητας, της προσαρμογής σε αυτό που έχει ανάγκη η αγορά και όχι η κοινωνία.

Βρισκόμαστε σε ένα σχολείο, που συνεχώς υποχρηματοδοτείται και αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του. Το δωρεάν σχολείο δεν είναι καθόλου δωρεάν. Πληρώνουμε διπλά τις υπηρεσίες του, μια με τους φόρους μας και μια με το χέρι που βάζουμε κάθε τόσο στην τσέπη είτε για τις ανάγκες του σχολείου (αναλώσιμα, επισκευές, καθαριότητα, κλπ), είτε για να πάρουμε από τα φροντιστήρια, τους αθλητικούς συλλόγους, τους ομίλους δραστηριοτήτων τις υπηρεσίες που δε δίνει, ενώ θα έπρεπε. Το δε δημόσιο σχολείο παύει πια να αντιμετωπίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό και την υποκαθιστά με προϊόν που αν έχεις τη δυνατότητα μπορεί να έχεις πρόσβαση σε αυτήν. Λίγο ενδιαφέρει αν τα παιδιά μας θα λάβουν στο σχολείο την παιδεία και τις βάσεις για να λειτουργήσουν και ατομικά και συλλογικά ως ενημερωμένοι και καλλιεργημένοι πολίτες. Προέχει “το απολυτήριο”, η φύλαξη των παιδιών, η φροντιστηριακή λειτουργία του σχολείου, ώστε “να μπει το παιδί σε μια καλή σχολή”.

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία έπρεπε να παρέχεται ως τέτοια από το κράτος. Κι όμως το κράτος και οι Δήμοι δεν παρέχουν τα δέοντα, ή τα παρέχουν ανεπαρκώς, την ίδια στιγμή που με εξοργιστικό τρόπο ισχυρίζονται ότι έχουν καλύψει όλες τις ανάγκες. Και το λένε έτσι, χωρίς αιδώ, γιατί, αντίθετα από ό,τι λένε οι ανάγκες μας και η κοινή λογική, δεν πιστεύουν στο βάθος ότι είναι ρόλος του κράτους να παρέχει όλα αυτά τα εφόδια. Ο πρόσφατος νόμος για το σχολείο το καθιστά απολύτως σαφές, χωρίς περιθώρια παρερμηνείας: το σχολείο και επισήμως ανακηρύσσεται “αυτόνομο”, φροντίζει το ίδιο για τους πόρους του, την επάρκειά του, το περιεχόμενό του και “αξιολογείται” για αυτό με αμοιβή ή ποινή την θέση κατάταξής του ανάμεσα στα άλλα σχολεία, δημιουργώντας αντικειμενικό υπόβαθρο για την παγίωση λίγων σχολείων ελίτ (“αριστεία”) και πολλών υποβαθμισμένων σχολείων για τους “μη άριστους” πληβείους.

 

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Όλοι θέλουν την ενότητα των γονέων, αλλά με τι περιεχόμενο; Μέχρι πού φτάνει η διάθεση δράσης και διεκδικήσεων, όταν τα περισσότερα κακώς κείμενα στα σχολεία είναι αποτελέσματα πολιτικών αποφάσεων; Συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι οι σύλλογοι γονέων, άρα και η Ένωση, δεν πρέπει να αγγίζουν ζητήματα εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής, δεν πρέπει να αρθρώνουν λόγο για τα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή των παιδιών μας εντός και εκτός σχολείου. Θεωρείται ότι η Ένωση είναι πιο πολύ ένας συμβουλευτικός φορέας, που εντοπίζει κυρίως τεχνικά και διαχειριστικά προβλήματα, κάνει αιτήματα και προτείνει λύσεις εντός των περιορισμών που προβάλλουν οι αρχές. Οι σύλλογοι γονέων αναγκάζονται να εφευρίσκουν μπαλώματα για τις ελλείψεις, να οργανώνουν εράνους για να ενισχύσουν το σχολείο και απογευματινές δραστηριότητες για να λάβουν τα παιδιά γνώσεις και καλλιέργεια που θα έπρεπε να παρέχονται από το σχολείο.

Όμως οι οργανώσεις των γονέων δεν προορίζονται να υποκαθιστούν την πολιτεία στις υποχρεώσεις της, ούτε να υποβάλουν διαχειριστικές προτάσεις ως λογιστές, αλλά να πλαισιώνουν κοινωνικά το σχολείο και να συμμετέχουν δημιουργικά σε πλευρές της λειτουργίας του, γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές. Να ελέγχουν την πολιτεία αν παρέχει στα παιδιά την παιδεία και τις συνθήκες που αξίζουν. Να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της επιστήμης και της κοινωνίας. Και σε αυτήν την πορεία διεκδίκησης αρθρώνουν λόγο για όλα τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Διεκδικούμε αποφασιστικά και χωρίς περιστροφές “ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία, σχολείο με όλη τη γνώση για όλα τα παιδιά”. Πρωταγωνιστές της διεκδίκησης είναι οι ίδιοι οι γονείς, με τη δράση τους σε κάθε επίπεδο, από το τοπικό του σχολείου και του Δήμου, ως την χώρα και την κεντρική κυβέρνηση.

Δε συμβιβαζόμαστε με το δήθεν “ευέλικτο και αυτόνομο” σχολείο της κατ’ ευφημισμό και μόνο “αξιολόγησης και αριστείας”, το σχολείο των 50.000 κενών ετησίως και των μεγάλων κτιριακών προβλημάτων, χωρίς επαρκή εξοπλισμό, φύλακες και καθαριστές, αλλά με κάμερες, το σχολείο της μαθητικής διαρροής και των τεράστιων μαθησιακών και γνωστικών χασμάτων, αλλά ψηφιοποιημένο, με δήθεν “τηλεκπαίδευση” κάθε φορά που το κράτος δεν κάνει όσα πρέπει για να βρίσκονται οι μαθητές με ασφάλεια στα σχολεία. Δε συμβιβαζόμαστε με ένα σχολείο, όπου τυπικά δεν πληρώνουμε δίδακτρα, αλλά στην πράξη είμαστε ανεπίσημοι χορηγοί κονδυλίων, υλικών, ακόμη και εργασίας. Δε συμβιβαζόμαστε με ένα σχολείο, όπου τα παιδιά μας λαμβάνουν κατάρτιση αντί παιδείας.

Στην αρχή της θητείας μας τα προηγούμενα ζητήματα απετέλεσαν άξονες μεγάλου προβληματισμού και διαπάλης. Ο προσανατολισμός και ο ρόλος της Ένωσης χρειάστηκε επανειλημμένως να συζητηθεί και να διευκρινιστεί. Κατόπιν μακρών συζητήσεων και έπειτα από παραιτήσεις και ανασυγκρότηση του ΔΣ, υιοθετήθηκε η προσέγγιση ότι πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της Ένωσης και να επιτευχθούν οι καταστατικοί της σκοποί με ένα πρόγραμμα δράσης και διεκδικήσεων βασισμένο σε τακτική και διαφανή εσωτερική λειτουργία, ανοιχτή στα μέλη, ενεργοποιώντας σε διεκδικητική κατεύθυνση τους συλλόγους, ενοποιώντας και συντονίζοντας τα αιτήματά τους με τα γενικότερα αιτήματα των γονεϊκών και εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, των σχολείων και κυρίως των οικογενειών που περιμένουν από το σχολείο τη μόρφωση των παιδιών τους, μη διαθέτοντας πόρους για ιδιωτικές λύσεις. Αποφασίσαμε να μην αφήσουμε τους αρμόδιους σε κάθε επίπεδο να αυθαιρετούν, να αποποιούνται των ευθυνών τους διακηρύσσοντας ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Διότι τα σχολεία έχουν πολλά προβλήματα και οι λύσεις που προτείνουν οι αρμόδιοι είτε δεν επαρκούν (κτηριακό, εξοπλισμός, στελέχωση, καθαριότητα, μαθησιακά κενά), είτε είναι απαράδεκτες (διδακτικό περιεχόμενο που αποψιλώνεται ή αποδομεί τη γνώση, κάμερες αντί φυλάκων, κλπ).

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Με σειρά συσκέψεων, εκδηλώσεων, παραστάσεων και παρεμβάσεων, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις των συλλόγων, να συντονίσουμε κοινές δράσεις μεταξύ τους, να τους φέρουμε σε επαφή και να αναδείξουμε το ρόλο της Ένωσης ως δευτεροβάθμιου συντονιστικού οργάνου των οργανώσεων γονέων του Δήμου μας, που επιδιώκει τη συνεργασία με όλες τις αρχές για την επίλυση των προβλημάτων, παραμένοντας όργανο προώθησης και διεκδίκησης των αιτημάτων μας, αποποιούμενοι τις ρουσφετολογικές σχέσεις και τους παραγοντισμούς.

Δεν εγκλωβιστήκαμε εντός των περιορισμών που θέτουν ή επικαλούνται οι αρχές, αλλά διεκδικήσαμε λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών μας, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσουν η επιστήμη και η παιδαγωγική. Θέσαμε την Παιδεία και την Υγεία ως ύψιστες προτεραιότητες μιας οργανωμένης κοινωνίας.

Δώσαμε μεγάλο βάρος στην προσπάθεια εδραίωσης εποικοδομητικών σχέσεων με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών (Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ΣΕΠΕ “Αλέξανδρος Δελμούζος”) και με τις δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να ενημερώσουμε για τα προβλήματα των σχολείων, να ζητήσουμε τη στήριξη τους και να προωθήσουμε τα διάφορα θέματα από κοινού.

Διεκδικήσαμε με επιμονή την ενεργοποίηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, καθώς και την ουσιαστική συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές, αμφότερα θεσμικά όργανα με σημαίνοντα ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ταυτόχρονα, εδραιώσαμε τη συνεργασία της Ένωσης με τους εκπροσώπους της στα παραπάνω όργανα.

 

Σημαντική βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια είχαμε από τα ανωτεροβάθμια όργανα (Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ΑΣΓΜΕ), τόσο μέσω των εκδηλώσεών τους, στις οποίες συμμετείχαμε ανελλιπώς, όσο και μέσω των συνεχών ενημερώσεων που μας κοινοποιούσαν.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΥΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Για να βελτιώσουμε την οργάνωση της λειτουργίας μας και να προωθήσουμε την αμφίδρομη ενημέρωση:

1.         Υποστηρίξαμε τις ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ.

2.         Καλέσαμε όλους τους συλλόγους γονέων του Δήμου Παλλήνης, να εγγραφούν στην Ένωση, είτε είχαν νομιμοποιηθεί είτε όχι, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν, καθώς τα προβλήματα είναι λίγο πολύ κοινά και θα βοηθούσε να υπάρχει συνολικά η καταγραφή, μελέτη και προβολή τους, για να είναι πιο αποτελεσματικός και ο συντονισμός για την επίλυσή τους.

3.         Δημιουργήσαμε νέα ιστοσελίδα της Ένωσης Ένωση Γονέων Παλλήνης (enosigonpallinis.blogspot.com) και νέο Facebook Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Παλλήνης - Αρχική σελίδα | Facebook.

4.         Προτείναμε την δημιουργία επιτροπών εργασίας ανά θεματικές, όχι μόνο για να διευρυνθεί η ένωση με τη δυναμική περισσότερων γονέων, αλλά και για να μπορέσει να γίνει καλύτερα η καταγραφή, μελέτη και επεξεργασία των επιχειρημάτων ή θέσεων μας. Οι επιτροπές αυτές δεν τελεσφόρησαν, αν και σε ένα πρωτόλειο και όχι ιδιαίτερα συντονισμένο τρόπο λειτούργησαν με το θέμα των καμερών στα σχολεία με θετικό αποτέλεσμα.

5.         Πραγματοποιήσαμε 5 κύκλους συσκέψεων που ήταν ανοιχτές όχι μόνο για τους εκπροσώπους μας, αλλά και για τα μέλη των ΔΣ των συλλόγων, καθώς και για όσους γονείς ενδιαφερόταν να συμμετέχουν, με κεντρικά θέματα:

-    το πλαίσιο λειτουργίας και τον θεσμικό ρόλο της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων

-    το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία (3/6/2020 και 11/6/2020).

-     την τηλεκπαίδευση (6/12/2020 και 13/12/2020)

-    την ασφάλεια των σχολικών χώρων και την υγεία των παιδιών (21/3/2021)

-        -    τις εκλογικές διαδικασίες των συλλόγων (23/5/2021)

6.         Αποστείλαμε ενημερωτικές ανακοινώσεις μας για τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά και για τις ενέργειες τις δικές μας και των εκπροσώπων μας στα διάφορα θεσμικά όργανα που συμμετείχαμε στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας που υιοθετήσαμε.

7.         Προωθήσαμε όλες τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου των Ανωτεροβάθμιων Οργάνων, προκειμένου να είμαστε συντονισμένοι με την τρέχουσα επικαιρότητα και τις διεκδικήσεις των οργανώσεων γονέων σε περιφερειακό και πανελλήνιο επίπεδο.

8.         Συμμετείχαμε μαζί με τις Ενώσεις της Ανατολικής Αττικής σε όλες τις Περιφερειακές διασκέψεις/Τηλεδιάσκεψεις του Ανατολικού Τομέα της Ομοσπονδίας (30/10/2019, 20/1/2020, 29/4/2020, 4/12/2020 και 9/5/2021) για να συζητήσουμε τα τρέχοντα προβλήματα και τις δράσεις που αναπτύξαμε.

9.         Συμμετείχαμε στα Συνέδρια/Συσκέψεις της Ομοσπονδίας (9/2/2020, 28/6/2020, 30/8/2020, 5/7/2021, 19/9/2021) με παρεμβάσεις/τοποθετήσεις εκπροσώπων μας.

10.     Συνεργαστήκαμε με την Ομοσπονδία για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ομαλά τις εκλογικές διαδικασίες, καθώς μετά την πολύμηνη διακοπή λειτουργίας δημιουργήθηκαν μια σειρά από πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθούν. Στο ίδιο πλαίσιο, απευθυνθήκαμε στην Δημοτική αρχή και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να διευκολυνθούν οι εκλογοαπολογιστικές ΓΣ και οι εκλογικές διαδικασίες των Συλλόγων.

11.     Δώσαμε έμφαση στη τήρηση της καταστατικής νομιμότητας των οργανώσεών μας, για να μάθουμε να λειτουργούμε με κανόνες, να τους σεβόμαστε και να είμαστε ανοιχτοί στον έλεγχο και την λογοδοσία.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Για να προωθήσουμε τα θέματά μας και να ζητήσουμε την επίλυση, στήριξή ή συνεργασία τους πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω συναντήσεις με φορείς:

1.         Με τη Δημοτική Αρχή:

-            Ενημερωτική συνάντηση γνωριμίας (22/10/2019) με την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ.Βασιλική Μελισσά και τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών κ.Μουρτζιάπη και κ.Λιακόπουλο

-            Παράσταση διαμαρτυρίας (24/9/2020) στην Αντιδήμαρχο Παιδείας και Στέγασης κ.Βασιλικής Μελισσά για τη στέγαση νηπίων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα μαζί με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα, του 3ου Δημοτικού Γέρακα, του 5ου Δημοτικού Γέρακα και του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών

«Αλέξανδρος Δελμούζος».

2.         Με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο (με τη σειρά που πραγματοποιήθηκαν):

-            με την κ.Ειρήνη Κουνενάκη (5/12/2019) από την παράταξη «Εμείς η πόλη μας»

-            με τον κ.Παναγιώτη Μερτύρη (12/12/2019) από την παράταξη «Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη, πόλεις για να ζεις»

-            με την κ.Θεοδώρα Πασχαλίδου (16/12/2019) από την «Λαϊκή συσπείρωση Παλλήνης» και

-            με την κ.Ραχήλ Μακρή (19/12/2019) από την παράταξη «Άλλη Πόλη».

3.         Με τους φορείς των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα

-               Ενημερωτική συνάντηση με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ.Στέφανο Καπέλα (6/12/2019)

-               Ενημερωτική συνάντηση με την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ.Ξυθάλη (6/2/2020)

-               Ενημερωτική συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Αλέξανδρος Δελμούζος» (4/2/2020)

-               Παράσταση διαμαρτυρίας στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Ανδρέα Αλεξανδρή (16/7/2021) για την άρση μεταγραφών μαθητών της Α’ Λυκείου σε σχολεία όμορων Δήμων

-               Παράσταση διαμαρτυρίας με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας στον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτση (25/10/2021) για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία

-               Παράσταση διαμαρτυρίας στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Αλεξανδρή (2/11/2021) μαζί με την Ε’ ΕΛΜΕ για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία

-               Παράσταση διαμαρτυρίας στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής μαζί με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση σε μηνυθείσα εκπαιδευτικό (30/11/2021).

4.          Με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ)

- Παράσταση ύστερα από πρόσκληση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (29/6/2021) για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία και τις παιδικές χαρές του Δήμου Παλλήνης

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Βασικό ζήτημα επίσης, για την ίδια την Ένωση απετέλεσε η συνεργασία και ο συντονισμός με τους εκπροσώπους της (είτε εκλεγμένων στις αρχαιρεσίες της είτε διορισμένων από το ΔΣ) στα παρακάτω θεσμικά όργανα που συμμετέχει για να προωθήσει τα θέματα που την απασχολούν, παρεμβαίνοντας με συγκεκριμένες προτάσεις:

1.     Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

2.     Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

3.     Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

4.     Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

Η συνεργασία της Ένωσης με τους εκπροσώπους της στις τρεις τελευταίες Επιτροπές ήταν διαρκής και στενή. Όλα τα ζητήματα που εγείρονταν συζητούνταν στο ΔΣ και ενημερώνονταν σχετικά και οι σύλλογοι.

 

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ

 

1.         Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ)

Η συνεργασία μας με την Δημοτική Αρχή, αποδείχθηκε δύσκολη. Στις επιστολές, προτάσεις και αιτήματα που καταθέταμε, όπως π.χ για τα τεχνικά και επισκευαστικά έργα του Δήμου στα σχολεία, τις κατανομές των δαπανών, τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων απαντούσε πάντα προφορικά και αόριστα και ποτέ τεκμηριωμένα.

Η έλλειψη πληροφόρησης, έστρεψε της προσπάθειές μας στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, καθώς διαπιστώσαμε στην πορεία ότι δεν λειτουργούσε μόνο στον Δήμο μας από όλη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου.

Η ΔΕΠ είναι ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο λαϊκής συμμετοχής όπου θα μπορούσαν να συναντώνται και συνεργάζονται ουσιαστικά και σε βάθος εκπρόσωποι όλων των βασικών μερών της εκπαιδευτικής κοινότητας μιας πόλης (των εκπαιδευτικών, των διευθύνσεων εκπαίδευσης, της Ένωσης, των μαθητών και του Δήμου).

Ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών αναγκών, που συμπεριλαμβάνει την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων, την επισκευή και συντήρησή τους, το έργο των σχολικών επιτροπών, αποτελούν αρμοδιότητες της Επιτροπής αυτής.

Έτσι, πρωτοστατήσαμε για τη συγκρότησή της, γιατί πιστεύαμε ότι μέσω της ουσιαστικής λειτουργίας της δεν θα είχαμε μόνο πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά και λόγο στη διευθέτηση των παραπάνω θεμάτων.

Μετά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας για 2 χρόνια περίπου, μια σειρά από αιτήματα που καταθέσαμε στις 03/12/2019, 12/6/2020, 04/11/2020 (μαζί με την Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος») και στις 02/06/2021, τη γνωμοδότηση των ΥΠΑΙΘ 11/08/2020 και ΥΠΕΣ 23/12/2020 για την υποχρεωτικότητά της (μετά από σχετικό ερώτημα Δημοτικού Συμβούλου), τα 2 Δημοτικά Συμβούλια στα οποία συζητήθηκε το θέμα στις 07/07/2020 και στις 23/04/2021, αποσπάσαμε τη δέσμευσή του Δημάρχου για τη συγκρότησή της (υπό το βάρος της καταγγελίας όλων των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης για παράβαση καθήκοντος). Η ΔΕΠ συγκροτήθηκε τελικά στις 6/9/2021. Η προσπάθειά μας τώρα εστιάζεται στο να λειτουργήσει ουσιαστικά, γόνιμα και αποτελεσματικά, κόντρα στις προσπάθειες απαξίωσης του θεσμού.

 

2.         Εγκατάσταση Συστήματος Βιντεοεπιτήρησης στα Δημοτικά Σχολεία

Απέναντι στην ενέργεια της Δημοτικής Αρχής να εγκαταστήσει συστήματα βιντεοεπιτήρησης στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να πάρει μέτρα για τους βανδαλισμούς, τάχθηκε η Ένωση Γονέων με μια σειρά συλλόγων από το 3ο Δημοτικό Γέρακα, 5ο Δημοτικό Παλλήνης, 1ο Δημοτικό Παλλήνης και 3ο Δημοτικό Παλλήνης. Η απόφαση πάρθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις της ΑΠΔΠΧ. Μετά από σχετική προσφυγή στην ΑΠΔΠΧ του συλλόγου του 3ου Δημοτικού Γέρακα, της Ένωσης Γονέων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» και σύσσωμων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Αρχή με την απόφαση 60/2021/31-12-2021 μας δικαίωσε και μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε τις παρακάτω θέσεις μας: Η εγκατάσταση και λειτουργία βιντεοεπιτήρησης σε χώρο σχολείου ή Παιδικής Χαράς συνιστά προσβολή του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των φυσικών προσώπων, ενώ θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ο κίνδυνος υφίσταται ακόμα και αν οι κάμερες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Η βιντεοεπιτήρηση δεν είναι εξ ορισμού αναγκαία εφόσον υπάρχουν άλλα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως πρόσληψη φυλάκων, ψηλά κάγκελα, τοποθέτηση συναγερμού κα. Δεν μπορεί να αφορά οριζόντιο μέτρο και πρέπει να υφίσταται πραγματική κατάσταση κινδύνου, η οποία και να τεκμηριώνεται αναλόγως. Και το βασικότερο: απαιτείται η γνώμη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, των συλλόγων γονέων και των μαθητικών κοινοτήτων.

 

3.         Λειτουργία Σχολικής Επιτροπής - Χαρτογράφηση Αναγκών - Κατανομές Δαπανών στα Σχολεία

Οι Σχολικές Επιτροπές έχουν ένα σημαίνοντα ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων καθώς διαχειρίζονται τις πιστώσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους, την εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση τους και του κάθε είδους εξοπλισμού τους. Τα μέλη των Επιτροπών αυτών ωστόσο, δεν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να εισηγηθούν ή να υποστηρίξουν προτάσεις, δεν γίνεται διάλογος, οι Επιτροπές αυτές κατά κανόνα λειτουργούν συγκεντρωτικά και δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λήψη αποφάσεων.

Κατά το προηγούμενο διάστημα στη Β’Βάθμια Σχολική Επιτροπή, δώσαμε μάχη για την ενημέρωση και εισηγηθήκαμε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της. Από τη στιγμή που άρχισαν να μας κοινοποιούνται (μετά από εισαγγελική παραγγελία που ζητήθηκε από Δημοτική Σύμβουλο ενήμερη για το θέμα) διαπιστώσαμε ότι, οι κατανομές των πιστώσεων αυτών στα σχολεία α) δεν γινόταν με πάγιο αλγόριθμο, β) δεν λάμβαναν υπόψη τα ειδικά κριτήρια και γ) δεν χρησιμοποιούσαν τα ίδια αριθμητικά στοιχεία των σχολείων (μεταβαλλόμενος αριθμός τάξεων και αριθμός μαθητών) μέσα στην ίδια χρονιά, για τα οποία επανειλημμένως οχλούσαμε να διορθωθούν.

Θεωρήσαμε επίσης πολύ σημαντικό, ο τρόπος καταγραφής και συλλογής των αναγκών να γίνεται με αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι όλες οι ανάγκες έχουν καταγραφεί με σαφή και ενιαία κριτήρια (αξιοποιώντας τον θεσμό των Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας της κάθε Σχολικής Μονάδας που δεν έχει ενεργοποιηθεί).

Για την χαρτογράφηση των αναγκών αυτών, που αφορούσαν είτε τις Σχολικές Επιτροπές είτε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δημιουργήσαμε ένα πρωτόλειο ερωτηματολόγιο, το οποίο στείλαμε στους συλλόγους προκειμένου να καταγράψουμε τα προβλήματα και σε συνεργασία μαζί τους να διεκδικήσουμε συλλογικά την επίλυσή τους. Το ερωτηματολόγιο αυτό το καταθέσαμε και στη ΔΕΠ.

 

4.         Έρευνα Σχολικής Στέγης

Τον Ιούνιο του 2021, διεξήγαμε έρευνα σχετική με τη σχολική στέγη για να καταγράψουμε τεκμηριωμένα την υπάρχουσα κατάσταση και να αξιολογήσουμε τις υπάρχουσες ανάγκες. Απευθύναμε ερωτηματολόγιο προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων που απαντήθηκε σε ποσοστό 45%, και διαπιστώσαμε με νούμερα αυτό που ήδη γνωρίζαμε.

Το πρόβλημα της στέγασης είναι ιδιαίτερα έντονο στις κτιριακές υποδομές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών. Η πυροσβεστική λύση της εγκατάστασης των κοντέινερ για την κάλυψη πάγιων και όχι έκτακτων αναγκών, που υιοθετείται διαχρονικά για την εκτόνωση του προβλήματος, διογκώνει και δεν λύνει το πρόβλημα. Τα παιδιά συνωστίζονται σε πρόχειρες κατασκευές που προορίζονται για σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους, κάτι που δεν συνάδει με ότι επιτάσσει η επιστήμη είτε στο παιδαγωγικό είτε στο κτιριακό τομέα. Ενδεικτικό είναι ότι, μεγάλο μέρος των κοντέινερ αυτών έχουν ξεπεράσει τα 11 χρόνια από την εγκατάσταση τους, δείχνοντας ότι το προσωρινό έγινε μόνιμο, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική οριστικής λύσης του προβλήματος τους. Δεν είναι μάλιστα, λίγα τα σχολεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί παραπάνω από 1 κοντέινερ στο προαύλιό τους, δημιουργώντας και άλλα προβλήματα, καθώς στερεί από τα παιδιά και το ζωτικό χώρο του παιχνιδιού τους.

Ένα σημαντικό ποσοστό επίσης, των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν από 30 χρόνια περίπου. Αυτό σημαίνει ότι είναι επιβεβλημένο να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης για να συμβαδίζουν με τους σύγχρονους κανονισμούς ασφάλειας και τις συνθήκες στέγασης και λειτουργίας. Είναι ανάγκη να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να παρέχουν στην κοινότητα τους αναγκαίους ειδικούς χώρους που προβλέπεται και επιτάσσουν οι καιροί μας, για να εξυπηρετηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των νηπιαγωγείων στερούνται τραπεζαρίας π.χ., ενώ αντίστοιχα, πάνω από το 80% των δημοτικών στερούνται βιβλιοθήκης, αίθουσας φυσικών επιστημών, αθλητικών εγκαταστάσεων και το 50% τραπεζαρίας ή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

Στα δε Γυμνάσια/Λύκεια, αν και τα στοιχεία εμφανίζονται πολύ καλύτερα, ένα 12% δεν έχει αίθουσα φυσικών επιστημών, ένα 25% δεν έχει βιβλιοθήκη και ένα 37% δεν έχει αθλητικές εγκαταστάσεις. Η σχετικά καλύτερη εικόνα όμως, ακυρώνεται στην πράξη, καθώς το 62% των σχολείων αυτών καταλαμβάνουν κάποιο από αυτούς τους χώρους για να καλύψουν τις ανάγκες των τμημάτων. Το συγκεκριμένο ζήτημα επίσης το θέσαμε στη ΔΕΠ.

 

5.         Επιβάρυνση γονέων με έξοδα του σχολείου και επίσημη στροφή στις χορηγίες.

Δεχτήκαμε καταγγελίες για το γνωστό θέμα της «λίστας» στα νηπιαγωγεία και δημοτικά και συμπαρασταθήκαμε στις διεκδικήσεις των διαμαρτυρόμενων γονέων που κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Τεθήκαμε αντίθετοι στη γνωστή συνήθεια να ζητείται από τους συλλόγους των γονέων να καλύπτουν έξοδα αναλώσιμων σχολικών υλικών, ή ακόμη και έξοδα επισκευών και εξοπλισμού των σχολείων.

Η θέση της Ένωσης είναι σαφής και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους περί δημόσιας δωρεάν παιδείας. Όλες οι ανάγκες των σχολείων πρέπει να καλύπτονται από τις Σχολικές Επιτροπές ή άλλους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι πρέπει να ενισχυθούν με τα χρήματα των φορολογημένων πολιτών για να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους.

Η λογική του αυτόνομου σχολείου, άρρηκτα συνδεδεμένη με τις χορηγίες και την κατηγοριοποίηση των σχολείων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς. Μπορεί να δελεάσει πολλούς γονείς, καθώς εκμεταλλεύεται τον διακαή πόθο τους να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα καλό σχολείο για να αποδράσουν κοινωνικά, όμως θα αποβεί μοιραία για το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου. Η «αυτονομία» του από το κράτος θα το οδηγήσει στην εξάρτηση του από τα ιδιωτικά κεφάλαια και τους χορηγούς, στους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα να παρεμβαίνουν με προγράμματα ή δραστηριότητες στο διαφοροποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου, προπαγανδίζοντας θέσεις και απόψεις χωρίς να εξετάζεται καν το επιστημονικό τους υπόβαθρο. Η δε ενίσχυση του ρόλου της γονεϊκής επιλογής, της δυνατότητας δηλαδή των γονιών να επιλέξουν σχολείο, θα πηγαίνει παράλληλα με τη δυνατότητα του σχολείου να επιλέγει τον μαθητή, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα παιδιά στην παραπαιδεία από τις νηπιακές ηλικίες ακόμα, προκειμένου να μην βιώσουν την απόρριψη και την ματαίωση των προσδοκιών μας.

Πάνω από όλα όμως, ο κίνδυνος της περιθωριοποίησης όσων δεν θα έχουν ίσες ευκαιρίες, η ημιμάθεια ή η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για μια άρρωστη κοινωνία, επιρρεπή στην χειραγώγηση, στη μισαλλοδοξία, στα ναρκωτικά, στην παράβαση κανόνων και στην αντικοινωνική συμπεριφορά, θέτοντας εν τέλει σε επισφάλεια το ίδιο το μέλλον των παιδιών μας.

Απαιτούμε λοιπόν, από το κράτος και τους φορείς του να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θέτοντας ως πρωταρχικό θέμα την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μας. Ζητάμε να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πιστώσεις των Σχολικών Επιτροπών και όταν δεν επαρκούν να διεκδικήσουμε μαζί τους περισσότερα κονδύλια από το κεντρικό κράτος.

 

6.         Συγχωνεύσεις Σχολείων

Η Ένωση Γονέων Παλλήνης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις τμημάτων που γίνονται σε σχολεία του δήμου μας. Μια τέτοια απόφαση ήταν πρωτοφανείς και δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, επειδή παρέβλεπε τα παρακάτω δεδομένα:


ü  Εν μέσω πανδημίας COVID-19 και με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων, η μετάδοση σε συνωστισμένες αίθουσες γίνεται εκρηκτικότερη.

ü  Οι μαθητές καλούνται να ενταχθούν σε διαφορετικά τμήματα, όταν έχει ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία, αλλάζοντας καθηγητές και συμμαθητές και πιθανότατα έχοντας διδαχθεί διαφορετική ύλη μέχρι σήμερα.

ü  Οι μαθητές έχουν βιώσει μια άνευ προηγουμένου περίοδο αποκλεισμού, η οποία άφησε το έντονο αποτύπωμά της στην υγεία και την ψυχολογία τους. Οι αλλαγές αυτές αυξάνουν το άγχος τους και δεν δημιουργούν προϋποθέσεις επιστροφής σε ομαλούς ρυθμούς.

ü  Τα μαθησιακά κενά που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση των δύο τελευταίων ετών είναι αδύνατο να καλυφθούν στα υπάρχοντα τμήματα, πόσο μάλλον στα τμήματα των 27 και 28 μαθητών.

Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Παλλήνης, σε κοινή δράση με το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης πραγματοποίησε τις παρακάτω ενέργειες :

-            Συμμετείχε στην διαμαρτυρία που οργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων στο ΥΠΑΙΘ και με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, όπου και εξέθεσε τα προβλήματα.

-            Πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με την Ε’ ΕΛΜΕ και καθηγητές από σχολεία που είχαν υποστεί συγχωνεύσεις. Το αίτημα μας για την άρση των συγχωνεύσεων στήριξαν 7 σχολεία, τα σωματεία των εκπαιδευτικών και η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Παλλήνης.

-            Συμμετείχαμε στη ημέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, που διοργάνωσε η ΑΣΓΜΕ, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης. Στη διαμαρτυρία, παραβρέθηκαν μέλη των ΔΣ των συλλόγων γονέων του 6ου Δημοτικού Γέρακα, 2ου Δημοτικού Παλλήνης, του 3ου Δημοτικού Παλλήνης, του 4ου Δημοτικού Παλλήνης, του 2ου Λυκείου Παλλήνης και φυσικά του 2ου Γυμνασίου Παλλήνης.

-            Για το θέμα των συγχωνεύσεων και άλλα εκπαιδευτικά προβλήματα μέλη του ΔΣ δώσαμε συνέντευξη για την εκπομπή «Mεγάλη εικόνα», που μεταδόθηκε στις 13/12/2022, στο MEGA Channel, οι οποίες όμως λογοκριθήκαν.

 

7.         Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Ύστερα από επιθυμία γονέων να στηρίξουν την πρωτοβουλία για διαμαρτυρία ενάντια στην αναστολή των εφημεριών του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

-            Διακινήσαμε διαδικτυακά ψήφισμα τόσο για να διαδοθεί ευρέως, όσο και για να διευκολύνουμε τη συλλογή υπογραφών, προκειμένου να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Η κίνηση αυτή είχε μεγάλη απήχηση: 2 Ενώσεις, 27 Σύλλογοι Γονέων και πάνω από 1.100 γονείς και κάτοικοι της ευρείας περιοχής υπέγραψαν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την υποβάθμιση του νοσοκομείου.

-            Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας από την Ομοσπονδία, μαζί με τις ανακοινώσεις/ψηφίσματα των υπολοίπων Ενώσεων για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η αντίθεση των γονέων στην αποδιοργάνωση των δομών δημόσιας υγείας που δυσχεραίνουν την κάλυψη των αναγκών νοσοκομειακής περίθαλψης και νοσηλείας των παιδιών μας.

-            Παράλληλα, παραβρεθήκαμε (16/1/2022) σε κάλεσμα των εργαζομένων έξω από το Νοσοκομείο, δηλώνοντας αλληλέγγυοι στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάκληση της απόφασης και επαναλειτουργίας του νοσοκομείου.

 

8.         Ψήφισμα για την ουσιαστική ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων στα σχολεία

Επειδή 2 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας έχουμε επιστρέψει στο ίδιο τραγικό σημείο


με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι ακόμα πιο επιθετικό, η διασπορά του να μην περιορίζεται, ενώ το 1⁄4 των ημερήσιων κρουσμάτων να αφορά μαθητές καταθέσαμε (12/12/2021) ένα αίτημα/ψήφισμα στο Υπουργείο Παιδείας και στον ΕΟΔΥ ζητώντας τους να επανεξετάσουν άμεσα τα υγειονομικά και εκπαιδευτικά μέτρα που είναι σε ισχύ για την σχολική κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για το καλό των μαθητών, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων, ελαχιστοποιώντας τις συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την σωματική και ψυχική υγεία των σημερινών μαθητών και αυριανών πολιτών.

Στο ψήφισμα που διακινήσαμε ηλεκτρονικά και υπογράφηκε από 108 γονείς ζητήσαμε:

-            Την άμεση πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία.

-            Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά ή rapid τεστ (πιο αξιόπιστα σε ασυμπτωματικούς από τα self test), σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από σχολικούς νοσηλευτές ή κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στο χώρο των σχολείων.

-            Την αραίωση των τμημάτων στα σχολεία, 15 μαθητές ανά Τμήμα.

-            Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

9.         Στέγαση 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα

Η ολιγωρία του Δήμου να προετοιμάσει τη λειτουργία της δίχρονης προσχολικής αγωγής και να μεριμνήσει έγκαιρα για τη στέγαση των μικρών μαθητών είχε ως αποτέλεσμα 30 υπεράριθμα παιδιά του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα να μοιραστούν σε 2 παραρτήματα στο 3ο και 5ο δημοτικά σχολεία Γέρακα, σε χώρους που δεν ήταν κατάλληλοι, πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων τους. Η απόφαση αυτή ήταν αιφνιδιαστική, ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-21, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση, με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων των δύο σχολείων και με τους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων τόσο από πλευράς της Διεύθυνσης Π.Ε. όσο και από πλευράς της Δημοτικής Αρχής.

Οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής του Γέρακα, η Ένωση Γονέων Δήμου Παλλήνης και ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» επανειλημμένα είχαν θέσει το θέμα και είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της στέγασης θα λυνόταν έγκαιρα.

Η Ένωση Γονέων στήριξε τον αγώνα των γονέων και παρέστη σε παράσταση διαμαρτυρίας (24/9/2020) ενώπιον της Αντιδημάρχου Παιδείας και Στέγασης κ.Βασιλικής Μελισσά μαζί με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα, του 3ου Δημοτικού Γέρακα, του 5ου Δημοτικού Γέρακα και του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος», όπου κατατέθηκε και σχετικό υπόμνημα το οποίο συνυπογράφηκε από όλους.

 

10.     Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Η Ένωση Γονέων Παλλήνης συμμετείχε στην Επιτροπή (30/7/2020) και έθεσε τα παρακάτω αιτήματα:

·      Να καλυφθούν οι ανάγκες πολλών σχολείων σε επισκευές, ανάπλαση προαυλίων, κάλυψη κτηριακών αναγκών (νηπιαγωγεία, νέο γυμνάσιο και λύκειο στην Μπαλάνα για να καλυφθεί η ανάγκη του 6ου Δημοτικού Γέρακα να μην αλλάζουν Δήμο τα παιδιά που αποφοιτούν).

·      Να καλυφθούν τα έξοδα αναλώσιμων και διδακτικού υλικού στα σχολεία (κυρίως πρωτοβάθμιας), ώστε να πάψουν να ζητούν από τους γονείς τις διαβόητες «λίστες» με καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος.

·      Να γίνουν ενέργειες, ώστε να χορηγηθούν σε όλα τα παιδιά μάσκες (λόγω πανδημίας) και να καλυφθούν οι ανάγκες γονέων και εκπαιδευτικών σε εξοπλισμό τηλεκπαίδευσης και ευρυζωνικές συνδέσεις, ενόψει νέας καραντίνας.

 

Οι απαντήσεις των δημοτικών αρχών είτε ότι όλα τα θέματα έχουν δρομολογηθεί (εκτός από το ζήτημα του νέου σχολείου που δεν προχωράει για πολεοδομικούς λόγους) είτε ότι όλες οι ανάγκες είναι καλυμμένες και δεν γνωρίζουν κάτι άλλο είτε ότι είναι αναρμόδιοι, είναι απαντήσεις με τις οποίες υπεκφεύγουν, πολύ μακριά από την πραγματικότητα γιατί γνωρίζουμε ότι υπεσχημένες εργασίες και προβλήματα εκκρεμούν επί χρόνια χωρίς να έχουν βρει τη λύση τους.

 

11.     Μετακινήσεις μαθητών Α’ Λυκείου σε όμορους Δήμους

Μαθητές που αποφοίτησαν από το γυμνάσιο και περίμεναν, όπως είναι λογικό, να εγγραφούν στο αντίστοιχο λύκειο της γειτονιάς τους, μεταφέρθηκαν εν μία νυκτί (12/7/21) σε λύκεια όμορου Δήμου, μακριά από το σπίτι τους, μακριά από τις παρέες τους, μακριά ακόμη και από τα αδέλφια τους, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους γονείς, αλλά ούτε καν με τους διευθυντές των σχολείων μας.

Φυσικά, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στους γονείς, κινητοποιήθηκε ο Σύλλογος του 2ου Λυκείου Παλλήνης και η Ένωση Γονέων και τελικά η μεταφορά ανακλήθηκε.

Προκειμένου να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι δε θα ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα η Ένωση Γονέων συναντήθηκε με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α. Αλεξανδρή (16/7/2021) για να διαμαρτυρηθεί έντονα.

 

12.     Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2021- 2022

Μετά από ενημέρωση που είχαμε από γονέα εκπαιδευτικό, νέα εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ αφαιρούσε τη δυνατότητα δημιουργίας μεικτών τμημάτων με παράλληλη διδασκαλία Γαλλικών-Γερμανικών, με προϋπόθεση τον ελάχιστο αριθμό 12 μαθητών, περιορίζοντας αδικαιολόγητα, το δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή ξένης γλώσσας.

Το ζήτημα αυτό το προωθήσαμε στην ΑΣΓΜΕ, η οποία κατάφερε μαζί με τους εκπαιδευτικούς Ξένων Γλωσσών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να αποσύρουν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

 

13.     Αξιοποίηση οικοπέδου Πέτρου

Συνυπογράψαμε αίτημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης για την αξιοποίηση όμορου με το σχολείο τους οικοπέδου, κληροδότημα στο Δήμο της οικογένειας Πέτρου, προκειμένου να μετατραπεί σε δημοτική παιδική χαρά, σύμφωνα με τις επιθυμίες των δωρητών. Η αξιοποίηση αυτή θα είχε πολλαπλά οφέλη για τους δημότες, καθώς η πλήρης παραμέλησή του δημιουργεί έντονα ζητήματα που σχετίζονται ακόμα και με την ασφάλεια των παιδιών. Το αίτημα συζητήθηκε σε Δημοτικό συμβούλιο, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε με εισήγηση Δημάρχου.

 

14.     Υποβολή μήνυσης γονέα εναντίον προϊσταμένης νηπιαγωγείου για την μη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος εξαιτίας νόμιμης άδειας εκπαιδευτικού.

Το ΔΣ της Ένωσης πήρε αμέσως θέση για το πρωτοφανές γεγονός. Το λειτούργημα της διδασκαλίας, δεν μπορεί να ασκείται υπό το κλίμα του φόβου, των απειλών ή ακόμα περισσότερο, της ποινικής δίωξης. Θεμελιώδης παράγοντας της εύρυθμης λειτουργίας της εκπαίδευσης είναι η ομοψυχία και η συνεργασία μεταξύ των μελών που συναποτελούν τη σχολική κοινότητα : παιδιά, δάσκαλοι, γονείς.

- Για το λόγο αυτό συμμετείχαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας (1/12/2021) στην διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής μαζί με τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» και αρκετούς γονείς και εκπαιδευτικούς, όπου διαμαρτυρηθήκαμε για την συνεχιζόμενη ύπαρξη λειτουργικών κενών λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά και για την έλλειψη συνολικότερης πολιτικής που να καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας ή λόγω των δικαιολογημένων απουσιών των εκπαιδευτικών. Μιας πολιτικής που αφήνει έκθετους στα μάτια των γονιών τους εκπαιδευτικούς των σχολείων.

Αν και ο κ. Νικολετσόπουλος καταδίκασε το γεγονός και κάλυψε απολύτως υπηρεσιακά την εκπαιδευτικό, θέτοντας τον εαυτό του μάρτυρα υπεράσπισης, δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση για το αν θα καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά και αυτά που λογικά θα προκύψουν στο μέλλον, δηλώνοντας αναρμόδιος.

- Την επόμενη μέρα (2/12/2021) παραβρεθήκαμε μαζί με το σύλλογο των εκπαιδευτικών στο σχολείο για να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας, αλλά και να παρέχουμε όποια βοήθεια χρειάζονται προκειμένου να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ο τοπικός σύλλογος γονέων. Το παραπάνω το επικυρώσαμε και με σχετικό email που αποστείλαμε.

 

15.     Επικοινωνία με τους συλλόγους.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας ενθαρρύναμε την επικοινωνία με τους συλλόγους-μέλη μας αλλά και τον κάθε γονέα και τεθήκαμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας απασχολεί. Εξετάσαμε ένα προς ένα, όλα τα ερωτήματα σας και προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σας, συνεργαζόμενοι όπου χρειαζόταν και με τα ανωτεροβάθμια όργανα.

 

16.     Λοιπά θέματα.

Πλέον των παραπάνω, υπήρξαν και μια σειρά άλλα τρέχοντα θέματα για τα οποία υποβάλαμε σχετικά αιτήματα σε φορείς ή ενημερώσαμε σχετικά τους συλλόγους που δεν είναι εύκολο να απαριθμηθούν εδώ. Χαρακτηριστικό είναι, πως για την υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων μας, αποστείλαμε συνολικά κατά τη διάρκεια της θητείας μας πάνω από 500 επιστολές/email.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε παρακάτω και κάποιες ενέργειες ακόμα:

          Αιτηθήκαμε κοινή συνάντηση για συζήτηση πάνω στα προβλήματα που δημιούργησε η Τηλεκπαίδευση από τον Δήμο Παλλήνης και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (4/12/2020)

          Αιτηθήκαμε πρόσληψη βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού για την έγκαιρη κάλυψη των αναγκών στα σχολεία από τον Δήμο Παλλήνης (30/6/2021)

          Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα λειτουργικά κενά σε σχολικές μονάδες του Δήμου Παλλήνης από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (28/11/2021)

          Αιτηθήκαμε την άμεση αποκατάσταση ζημιών από τον χιονιά από τον Δήμο Παλλήνης (27/1/2022)

          Καταδικάσαμε τη βίαιη καταστολή της συγκέντρωσης των μαθητών (12/10/2020)

          Ζητήσαμε από την Ομοσπονδία να διεκδικήσει διεύρυνση του ωραρίου των τμημάτων Πρόωρης Υποδοχής στα νηπιαγωγεία για να εξυπηρετούνται οι γονείς (20/9/2021)

          Αποστείλαμε πρακτικές οδηγίες για τις εκλογές (26/9/2021)και για την υποστήριξη Γενικών Συνελεύσεων και Εκλογών σε όλους τους συλλόγους και τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων (24/10/2021)

          Ενημερώσαμε τους συλλόγους για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Σχολείων (6/10/2021)

          Δημιουργήσαμε αρχείο με τα καταστατικά των συλλόγων (18/11/2021)

 

 

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν


          Σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε επαφή με ένα μέρος (55%) των συλλόγων μόνο:

 

ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΒΑΘΜΙΔΑ

ΕΠΑΦΗ

%

15

Γ/Λ

11

73%

16

Δ

14

88%

22

Ν

4

18%

53

 

29

55%

 

Ενώ νομιμοποιείται μέχρι στιγμής το 42%:

 

ΣΥΝΟΛΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΒΑΘΜΙΔΑ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

%

15

Γ/Λ

8

53%

16

Δ

11

69%

22

Ν

3

14%

53

 

22

42%

 

          Πρέπει να προσπαθήσουμε να εντάξουμε στην Ένωση τους γονείς όλων των σχολείων και ιδιαίτερα των Νηπιαγωγείων, στα περισσότερα εκ των οποίων δεν υφίστανται σύλλογοι. Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε για να συγκροτηθούν.

          Πρέπει να ανοίξει ο κύκλος της αμφίδρομης ενημέρωσης. Ήδη από πλευράς της Ένωσης διευρύναμε τη λίστα των αποδεκτών μας με τα μέλη όλων των ΔΣ των εγγεγραμμένων συλλόγων και όχι μόνο του/της προέδρου και των εκπροσώπων τους. Επίσης, γίνεται προσπάθεια η ενημέρωση να φτάνει μέχρι τους γονείς - μέλη του κάθε συλλόγου.

          Πρέπει να βελτιωθεί κι άλλο η ιστοσελίδα της Ένωσης, να ενημερώνεται με τα στοιχεία και τη δράση των συλλόγων-μελών (να διασυνδεθεί μαζί τους) και να αποτελέσει το κέντρο της διάχυσης της πληροφορίας για τις δράσεις και τις θέσεις της Ένωσης. Η σελίδα στο Facebook να είναι επικουρική και όχι κύριο βήμα ενημέρωσης.

          Η περίοδος της καραντίνας σήμανε μία αισθητή υποχώρηση στις συνεδριάσεις του ΔΣ και στην δια ζώσης επικοινωνία με τους συλλόγους. Ήταν γενικότερα, μια περίοδος μεγάλης υποχώρησης στη δραστηριότητα όλων των συλλόγων, πολλοί από τους οποίους δε «συνήλθαν» ακόμα.

          Οι δυνατότητες των μελών του ΔΣ ήταν πεπερασμένες για να προωθήσουν σε βάθος όλα τα ζητήματα. Πόσο μάλλον, όταν το δικό μας ΔΣ δεν ήταν σε πλήρη σύνθεση, αλλά έμεινε υποστελεχωμένο για μεγάλο μέρος της θητείας του, αφού σταδιακές παραιτήσεις μελών το αποδυνάμωσαν καθοριστικά. Χρειάζεται να οργανώσουμε τη δουλειά μας με Θεματικές Επιτροπές που θα μελετούν, θα επεξεργάζονται και θα εισηγούνται προτάσεις στο ΔΣ, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία μας, καθώς το έργο της Ένωσης, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε, δε μπορεί να υπηρετηθεί στο σύνολό του μόνο από τα μέλη του ΔΣ. Με μια συγκροτημένη καταγραφή, συλλογή και ομαδοποίηση των αναγκών στα σχολεία (που αφορούν σε θέματα επάρκειας εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, κτιριακών υποδομών, μεταφοράς των μαθητών, σχολικού εξοπλισμού, υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία κ.α.), η ανάδειξή τους και οι μορφές διεκδίκησής τους θα αποκτήσουν άλλη δυναμική. Αλλά και για θέματα πολιτισμού, μόρφωσης και περιεχομένου της σχολικής γνώσης είναι επίσης απαραίτητη η λειτουργία βοηθητικών ομάδων ή επιτροπών δίπλα στο ΔΣ.

          Χρειάζεται μεγαλύτερη έκθεση του έργου της Ένωσης στην τοπική κοινωνία. Πολλές από τις προσπάθειες και ενέργειές μας, με θετικά αποτελέσματα για τα σχολεία και τα παιδιά μας, δεν προβλήθηκαν όσο θα έπρεπε από τα τοπικά μέσα, ενώ συχνά δε δημοσιεύονταν και επίκαιρες ανακοινώσεις μας ή δελτία τύπου μας.

          Μεγάλη σημασία στην έκβαση των προβλημάτων των σχολικών μονάδων έχει η συνεργασία των συλλόγων γονέων με τους κατά τόπους συλλόγους των εκπαιδευτικών και τα μαθητικά συμβούλια. Χρειάζεται να εξετασθούν τρόποι προσέγγισης τους για μια πιο εποικοδομητική συνεργασία.

          Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εκπροσώπων της Ένωσης σε θεσμικούς φορείς με το ΔΣ της Ένωσης και η ενημέρωση των μελών της για το έργο τους. Η πολιτική της Ένωσης δεν είναι προσωπική, αλλά συλλογική, οπουδήποτε και αν εκπροσωπείται.

 

Ενδεικτικά ζητήματα που παραμένουν στην ατζέντα διεκδίκησης

      Ουσιαστική Λειτουργία Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ).

      Κατάργηση του αυτόνομου σχολείου, των κατηγοριοποιήσεων, των χορηγιών, των διακρίσεων.

      Κάλυψη κενών διδακτικών ωρών, διορισμούς εκπαιδευτικών για την παράλληλη στήριξη και ειδική αγωγή, λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας.

      Πλήρης επαναφορά της ανθρωπιστικής παιδείας και της αισθητικής αγωγής (καλλιτεχνικά μαθήματα, μουσική κλπ).

      Αναπροσαρμογή της ύλης και πλάνο κάλυψης μαθησιακών κενών σε βάθος χρόνου, ειδικά μετά τα σοβαρά προβλήματα λόγω πανδημίας.

      Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και λήψη μέτρων για τον περιορισμό της σχολικής διαρροής μαθητών.

      Κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας (τηλεκπαίδευσης) πλην περιπτώσεων έκτακτης και μακροχρόνιας φυσικής ή υγειονομικής ανώτερης βίας. Να μην επιτραπεί να υποκατασταθεί η δια ζώσης διδασκαλία από την τηλεκπαίδευση, χάριν του λεγόμενου “ψηφιακού σχολείου” (που πρέπει να λειτουργεί μόνο επικουρικά και όχι να υποκαθιστά τη ζωντανή διδασκαλία). Πλήρης εξοπλισμός σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών με κατάλληλους σταθμούς εργασίας, δωρεάν ευρυζωνική διαδικτυακή πρόσβαση, κλπ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τηλεκπαίδευση, όπως και καθιέρωση αντίστοιχης πάγιας άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.

      Μείωση του πλήθος των μαθητών ανά τμήμα σε κάθε σχολείο.

      Άμεση λύση στα ζητήματα καθαριότητας των σχολείων-πρόσληψη επαρκούς προσωπικού.

      Τοποθετήσεις ψυχολόγων και νοσηλευτών σε κάθε σχολείο. Προώθηση και ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας και σύνδεσής του με τα σχολεία, μέσω του θεσμού των σχολιάτρων.

      Ένταξη στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών μαθημάτων αγωγής υγείας από κατάλληλους εκπαιδευτές.

      Ανάγκη για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα πρώτων βοηθειών, τεχνικού ασφαλείας, εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής προστασίας (σεισμοί, πυρκαγιά, επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα) .

      Ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της χρήσης και της διακίνησης των ναρκωτικών στα σχολεία.

      Ενίσχυση του ρόλου των μαθητικών συμβουλίων, θωράκιση των παιδιών με δημοκρατικά αντανακλαστικά, καλλιέργεια και εξοικείωσή τους με συλλογικές διαδικασίες.

      Έγκαιρη αναγνώριση των αναγκών σε αναλώσιμα στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και κάλυψή τους από την Α’Βάθμια Σχολική Επιτροπή. Να μην επιβαρύνεται κανένας γονέας με κανένα έξοδο (“λίστα”) για τη λειτουργία του μαθήματος και του σχολείου.

      Ανάγκες Σχολικής Στέγασης/Ίδρυση Γυμνασίου στην περιοχή Μπαλάνα/ Ίδρυση Ειδικού Σχολείου.

 

Νέα ζητήματα που τίθενται επιτακτικά

-            Καθώς είμαστε εκτεθειμένοι, όλο και πιο συχνά στους κινδύνους που προέρχονται από καταστροφικά συμβάντα, είναι ζωτικής σημασίας να επικαιροποιηθούν κατάλληλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των σχολικών μονάδων, για να ανταποκρίνονται σε πιθανές ακραίες καταστάσεις που μπορεί να βιώσουμε (πλέον των σεισμών) που να συμπεριλαμβάνουν μαζί με τις ασκήσεις ετοιμότητας, την ενημέρωση και εκπαίδευσή εκπαιδευτικών και μαθητών σε θέματα πρώτων βοηθειών, πυρασφάλειας κτλ.

-            Ταυτόχρονα, οι σύλλογοι με τους τοπικούς φορείς και τον Δήμο θα βοηθούσε να εξετάσουν τρόπους οργάνωσης δικτύων αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη μείωση της έντασης και του αντικτύπου των ακραίων φαινομένων.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η θητεία μας αυτή, μας δίδαξε αρκετά πράγματα.

ü Αναπτύξαμε συνεργασίες με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης και τους εκπαιδευτικούς και συμπορευτήκαμε μαζί τους (ΔΕΠ, κάμερες, συγχωνεύσεις).

ü Επιλέξαμε εναλλακτικές μορφές διεκδίκησης (συζήτηση θεμάτων σε Δημοτικά Συμβούλια, προσφυγή στην ΑΠΔΠΧ, επερωτήσεις (από δημοτικό σύμβουλο) στα Υπουργεία, διαδικτυακά ψηφίσματα, έκφραση συμπαράστασης σε πληττόμενα σχολεία από άλλους συλλόγους και φορείς)

ü Υιοθετήσαμε προτάσεις μελών με πολύ θετικά αποτελέσματα (διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία, Παίδων Πεντέλης)

ü Υιοθετήσαμε την απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία για τις ενέργειες των μελών του ΔΣ μας και των Εκπροσώπων μας σε άλλα θεσμικά όργανα.

ü Όπου υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και ζύμωση στους συλλόγους, η Ένωση μπορούσε να ξεφύγει από το επίπεδο της απλής ενημέρωσης και να περάσει σε συντονισμένη δράση μαζί τους (στέγαση 10ου Νηπιαγωγείου, κάμερες, συγχωνεύσεις).

ü Η κοινή δράση με συλλόγους ή απλούς γονείς δε μετουσιώθηκε τελικά σε δημιουργία μόνιμων επιτροπών στήριξης του έργου της Ένωσης, παρόλο που το επιδιώξαμε ιδιαίτερα.

ü Σε κάποια ζητήματα κάναμε σοβαρά βήματα και πετύχαμε λύσεις, σε άλλα απλώς προχωρήσαμε ελάχιστα ή και καθόλου. Βασικό εμπόδιο στάθηκε τόσο η πανδημία, όσο και το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΔΣ είχε μειωμένη σύνθεση.

ü Θεωρούμε παρόλα αυτά, ότι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας καταφέραμε όχι μόνο να διασώσουμε τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο την επικοινωνία με τους συλλόγους γονέων, τους κοινωνικούς φορείς, την εκπροσώπησή μας στα θεσμικά όργανα, και πετύχαμε πολλούς από τους στόχους διεκδίκησης για τα σχολεία μας, αλλά και τους στόχους διαφάνειας και συμμετοχής στη λειτουργία της Ένωσης (ανοιχτές συνεδριάσεις, εκδηλώσεις).

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Είναι φανερό, ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, έχουν εισάγει νέες μορφές οργάνωσης και λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας που όμως γιγάντωσαν τα προβλήματα της ήδη υποβαθμισμένης ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.

Το αποτύπωμα του αποκλεισμού των παιδιών μας από τη δια ζώσης εκπαίδευση είναι ήδη τραγικό για τον ψυχισμό τους, την κοινωνικοποίησή τους και για την μαθησιακή τους πρόοδο. Η τηλεκπαίδευση δεν ήταν απλώς ανεπαρκής. Ενέτεινε την πολύωρη έκθεση τους στην οθόνη, τους καθήλωσε σε ένα δωμάτιο, τους απέκλεισε από κάθε συναναστροφή και σωματική άσκηση. Σήμερα τα περισσότερα τμήματα έχουν μεγάλο αριθμό αδύναμων μαθητών που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν, καθώς τα μαθησιακά κενά εν μέσω πανδημίας διογκώθηκαν.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι στιγμής δεν πάρθηκε για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα μάθησης των παιδιών και την αποσχολειοποίηση τους.

Αντιθέτως, οι νέες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την περίοδο της καραντίνας και άλλαξαν τους στόχους του Δημόσιου Σχολείου, θα εντείνουν με την εφαρμογή τους τα παραπάνω προβλήματα.

Η ενίσχυση της αυταρχικής κουλτούρας, η τάση φροντιστηριοποίησης όλων των τάξεων, η συρρίκνωση και διάλυση επιστημονικών αντικειμένων όπως αυτό της κοινωνιολογίας, της πολιτικής οικονομίας και των καλλιτεχνικών, η λογική της λιγότερης γνώσης και περισσότερης κατάρτισης, η κατηγοριοποίηση των σχολείων είναι μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που δείχνουν τον χαρακτήρα που αποκτά η δημόσια εκπαίδευση.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η συνεχής αβεβαιότητα που δημιουργείται, εντείνει την διάχυτη ανησυχία που υπάρχει σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και δημιουργεί χώρο για εύλογη αμφισβήτηση και διαμαρτυρία από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Τώρα που το «αυτόνομο» σχολείο χτυπάει την πόρτα μας, είναι σημαντικό να μην αυτονομηθούν οι προσπάθειές μας. Μπροστά στο θεσμικό πλαίσιο που θα μας χωρίζει, θα πρέπει να βρούμε κοινούς τρόπους για να απαντήσουμε. Η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των συλλόγων μας και η έμπρακτη συμμετοχή και στήριξη της Ένωσης θα στηρίξει καλύτερα τις διεκδικήσεις μας.

Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και τη στήριξή που μας παρείχατε όλο αυτό το διάστημα και μας δίνατε τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Ευχαριστούμε την ομοσπονδία που στάθηκε αρωγός στις προσπάθειές μας. Καλούμε τους εκπροσώπους των συλλόγων να υπερψηφίσουν τον Απολογισμό.

Παρακαλούμε να κοινοποιηθεί σε κάθε μέλος συλλόγου σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας https://enosigonpallinis.blogspot.com και στην ομάδα στο facebook https://www.facebook.com/enosigoneonpallinis/.

 

 

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Παλλήνης