Σημαντικό θέμα

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Ένωσης Γονέων Παλλήνης 20/02/2022

  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α ΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ...

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Για την ελληνική επανάσταση του 1821…! Για το σήμερα!

Για την ελληνική επανάσταση του 1821…!   Για το σήμερα!

Γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής μας ανεξαρτησίας, σε παράξενες, δύσκολες στιγμές για όλη την ανθρωπότητα. «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» στα σπίτια μας, αναλογιζόμαστε ίσως ότι τα ιδανικά της Ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για όλο τον πλανήτη. Όπως εκείνα τα χρόνια, όταν ο ιδιότυπος νεοελληνικός διαφωτισμός, συνομίλησε με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Αυτή η επανάσταση, που κράτησε 9 ολόκληρα χρόνια αποτέλεσε πρότυπο και ιστορικό παράδειγμα για φιλέλληνες λαούς της Ευρώπης αλλά και μέχρι τη μακρινή Αιτή. Κάτι που λάμπρυνε ακόμα περισσότερο την «έφοδο στον ουρανό» των επαναστατών, στον αγώνα για ανεξαρτησία!

Κι όμως ο αγώνας εκείνος, μοιάζει ανολοκλήρωτος, μοιάζει ακόμη και σήμερα να έχει πολλές συμβολικές και πραγματικές εκκρεμότητες. Το ζούμε αυτό, ιδιαίτερα τις τελευταίες πολλές δεκαετίας, όπου ο οικονομικός παρασιτισμός και η εκμετάλλευση, η απαξίωση της παιδείας, η ατομική και πολιτισμική αλλοτρίωση, ενισχύουν την κρίση μας.

Όμως, υπάρχει ελπίδα για μας και τα παιδιά μας, για μια αντίστοιχη «αναγέννηση». Να αναπτύξουμε ισχυρά «αντισώματα» ικανά να οδηγήσουν όχι μόνο στο ξεπέρασμα της πανδημίας, αλλά κι εκείνα που θα μας κάνουν να ανταποκριθούμε στις κρίσεις και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, ολόκληροι και ανεξάρτητοι.

Η «παράδοση» της ελληνικής επανάστασης είναι ισχυρή, όταν δεν γίνεται μονότονο κοίταγμα προς τα πίσω, αλλά όταν οι συμβολισμοί της αλλά και οι αντιφάσεις της, «παραδίδονται» με εμπιστοσύνη, στις επόμενες γενιές. Έτσι κι ο αγώνας της εθνικής ανεξαρτησίας του 1821, έπρεπε να περάσει μέσα από τον «στενό κύκλο» της πολιορκίας του Μεσολογγίου, για να συνεχίσει να υπάρχει. Έτσι και τώρα ας κάνουμε τον στενό κύκλο του σπιτιού μας, του σχολείου, των φίλων μας, της γειτονιάς μας, της χώρας μας, έναν πλατύ δρόμο αυτογνωσίας, προόδου και ανθρώπινου αγώνα. Με το βάρος να πέφτει σήμερα στο ξεπέρασμα της δυσκολίας και όχι στην θυσία και τον αποδεκατισμό ανθρώπων.

Η δύναμη και το άνοιγμα του στενού μας κύκλου, θα μας δώσει την απελευθερωτική ώθηση προς το μέλλον και τις οικουμενικές αξίες, που θέλουμε να μοιραζόμαστε με όλους τους πολιτισμούς.

Έτσι, όπως το συνέλαβε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός…:

«Κάμε ώστε ο μικρός Κύκλος, μέσα εις τον οποίον κινιέται η πολιορκημένη πόλη, να ξεσκεπάζει εις την ατμόσφαιρά του τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ελλάδας, για την υλική θέση, οπού αξίζει τόσο για εκείνους οπού θέλουν να τη βαστάξουν, όσο για εκείνους οπού θέλουν να την αρπάξουν – και για την ηθική θέση, τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Ανθρωπότητας. Τοιουτοτρόπως η υπόθεση δένεται με το παγκόσμιο σύστημα. – Ιδές τον Προμηθέα και εν γένει τα συγγράμματα του Αισχύλου. – Ας φανεί καθαρά η μικρότης του τόπου και ο σιδερένιος και ασύντριφτος κύκλος οπού την έχει κλεισμένη. Τοιουτοτρόπως από τη μικρότητα του τόπου, ο οποίος παλεύει με μεγάλες ενάντιες δύναμες, θέλει έβγουν οι Μεγάλες Ουσίες»( «Eλεύθεροι Πολιορκημένοι» – Διονύσιος Σολωμός (Στοχασμοί του ποιητή)