Σημαντικό θέμα

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Ένωσης Γονέων Παλλήνης 20/02/2022

  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α ΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ...

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

28η Οκτωβρίου: η εθνική επέτειος αντίστασης και αξιοπρέπειας

 28η Οκτωβρίου: η εθνική επέτειος αντίστασης και αξιοπρέπειας

«Σε μια στιγμή όπου μεγάλες χώρες της Ευρώπης γονατίζουν η μια ύστερα από την άλλη, κάτω από τα ραγδαία πλήγματα των χιτλερικών ορδών, η αντίσταση των Ελλήνων εναντίον των φασιστικών δυνάμεων υψώθηκε από τους υπεύθυνους κριτές του τελευταίου πολέμου στη σημασία ενός συμβόλου. Σε μια στιγμή μάλιστα που ο κοινός κίνδυνος και η κοινή μοίρα μπροστά στο θάνατο έδινε στους λόγους των ανθρώπων βαθύτερη ειλικρίνεια»

Νίκος Σβορώνος, ιστορικός


Η 28η Οκτωβρίου 1940, αποτελεί στη μνήμη του λαού μας και στην οικουμενική ιστορική συνείδηση, ένα διαρκές σύμβολο αντίστασης. Αυτό που ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος χαρακτήρισε ως αντιστασιακό ήθος του νεότερου ελληνισμού και το οποίο μαζί με την αξιοπρέπεια αποτελούν θεμελιώδεις αξίες επιβίωσης μας.

Η αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό, αποτελεί διαρκές όραμα, μάθημα αυτογνωσίας και δέσμευση να γινόμαστε καλύτεροι, εμείς, τα παιδιά μας, οι μελλοντικές γενιές.

Πολλά αιτήματα στο χώρο της παιδείας παραμένουν αναπάντητα πολλές ανάγκες δεν καλύπτονται, ενώ ακόμα και στοιχειώδεις κατακτήσεις της δημόσιας και δωρεάν παιδείας «συγχωνεύονται» ώστε να χωρέσουν σε λογιστικά φύλα των μάνατζερ-Υπουργών «Παιδείας».

Ο αγώνας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, για καλύτερα σχολεία, και συνολικότερη Παιδεία, χρειάζονται την πίστη πως μπορούν να κερδηθούν για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας. Ενάντια στην πολιτισμική και κοινωνική γενοκτονία που επιβάλλουν σε μας και τα παιδιά μας. Μόνο έτσι αποκτούν ουσιαστικό νόημα οι εορτασμοί και εμπνέονται από κείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου που ο λαός μας μετέτρεψε την κήρυξη του πολέμου σε γιορτή αυτοθυσίας και αγώνα για λευτεριά και δικαιοσύνη.

Καμία εξουσία δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρη όταν ο λαός αποφασίζει να αντισταθεί με πίστη στο δίκαιο αγώνα του, χαμογελώντας στον φόβο!

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΧΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Συγχωνεύσεις Τμημάτων - Δελτίο Τύπου

 Αγαπητοί γονείς,


Η Ένωση Γονέων Παλλήνης, μαζί με αντιπροσωπεία του 2ου Γυμνασίου Παλλήνης συμμετείχε στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων έξω από το ΥΠΑΙΘ. Μαζί με εκπροσώπους από την Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής και άλλων Ενώσεων της Αττικής έγινε δεκτή από τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτση όπου και διαμαρτυρήθηκε για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων που γίνονται σε 3 σχολεία της περιοχής μας (2ο Γυμνάσιο Παλλήνης, Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα και Δημοτικό Σχολείο Ανθούσας).

Ζητήσαμε να μάθουμε για ποιο λόγο σε αυτήν την συγκυρία επέλεξαν να εφαρμόσουν έναν νόμο που δεν εφαρμοζόταν τόσα χρόνια, χωρίς να λάβουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Τονίσαμε ότι τα δυο χρόνια εγκλεισμού, επισώρευσαν πολλές επιπτώσεις στην σχολική κοινότητα, όπως ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών, μαθησιακά κενά που δημιουργήθηκαν, ανάγκη για ενισχυτική διδασκαλία και υποστήριξη. Με τη νέα χρονιά διαμορφώθηκε ήδη η δυναμική των τμημάτων, έχουμε κρούσματα που συνεχώς αυξάνονται, κ.α. Ο Γ.Γ του Υπουργείου, επέρριψε τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι ευθύνονται για τα κενά στα σχολεία (άδειες εκπαιδευτικών, μη αποδοχή διορισμών, ώρες που κρύβονται). Επιπλέον, ανέφερε ότι μέσω της τηλεκπαίδευσης καλύφτηκαν στην συντριπτική πλειοψηφία τα κενά των μαθητών και έχει γίνει αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης με τις σχετικές επαναλήψεις. Για δε την πανδημία, ανέφερε ότι έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια χρήματα με τα «δωρεάν» rapid test για να την παρακολουθούν και δεν ανησυχούν για τη διασπορά επειδή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Επέμενε ότι ήταν ένας εξορθολογισμός που έπρεπε να γίνει και πως τα υπερπληθή τμήματα που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό γύρω στο 1% πανελλαδικώς.

Μετά από την διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων που βιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας  και την άρνηση του Γ. Γραμματέα να δεσμευτεί για την άρση της απόφασης αυτής, η Ένωση Γονέων θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μαζί με τα πληττόμενα σχολεία για την ακύρωση των συγχωνεύσεων. Ταυτόχρονα θα συνεχίζει να διεκδικεί την διάθεση πόρων για προσλήψεις εκπαιδευτικών την αραίωση των τμημάτων, την ουσιαστική κάλυψη των μαθησιακών κενών των μαθητών και την διασφάλιση της ομαλότητας στη λειτουργία των σχολείων.

Το ΔΣ της Ένωσης

Συγχωνεύσεις τμημάτων

Συνημμένη σας στέλνουμε την ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου της Ένωσης Γονέων Δήμου Παλλήνης σχετικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία του Δήμου Παλλήνης. 

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων

Αγαπητοί Γονείς,


Η  Ένωση Γονέων Παλλήνης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις τμημάτων που γίνονται σε σχολεία του δήμου μας. Μια τέτοια απόφαση εκτός από αντιεκπαιδευτική, είναι και επικίνδυνη επειδή αγνοεί τα παρακάτω δεδομένα:

•          Εν μέσω πανδημίας COVID-19 και με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων, η μετάδοση σε συνωστισμένες αίθουσες γίνεται  εκρηκτικότερη.

•          Οι μαθητές καλούνται να ενταχθούν σε διαφορετικά τμήματα, όταν έχει ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία, αλλάζοντας καθηγητές και συμμαθητές και πιθανότατα έχοντας διδαχθεί διαφορετική ύλη μέχρι σήμερα.

•         Οι μαθητές έχουν βιώσει μια άνευ προηγουμένου περίοδο αποκλεισμού, η οποία άφησε το έντονο αποτύπωμά της στην υγεία και την ψυχολογία τους. Οι αλλαγές αυτές αυξάνουν το άγχος τους και δεν δημιουργούν προϋποθέσεις επιστροφής σε ομαλούς ρυθμούς.

•          Τα μαθησιακά κενά που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση των δύο τελευταίων ετών είναι αδύνατο να καλυφθούν στα υπάρχοντα τμήματα, πόσο μάλλον στα τμήματα των 27 και 28 μαθητών.


Αυτές οι αποφάσεις είναι πρωτοφανείς και δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική επιστήμη και τη δημόσια υγεία. Όταν η Πολιτεία μετατρέπει μέσα από μια σειρά νομοθετήματα και εγκυκλίους σε ατομική ευθύνη τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας, είναι ατομική μας ευθύνη να αντιταχθούμε σε αυτές.

Ζητάμε να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις συγχώνευσης τμημάτων. Τα παιδιά μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί, ούτε μπορεί να στοιβάζονται προκειμένου να εξοικονομούνται πόροι από προσλήψεις εκπαιδευτικών.


Καλούμε τους γονείς σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 13:30 που έχει διοργανώσει η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής.

Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες και δράσεις εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Παλλήνης, οι οποίες θα αποφασιστούν στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ με τους συλλόγους και για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε άμεσα. Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Παλλήνης


Το ΔΣ της Ένωσης

Περιοχή συνημμένων

Κινητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών στο υπ. Παιδείας: διεκδίκησαν ανάκληση των συγχωνεύσεων και προσλήψεις

 Μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και πρωτοβάθμιων σωματείων τους, εκπαιδευτικοί με γονείς και μαθητές βρέθηκαν το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Όπως τονίστηκε από πλευράς της Ομοσπονδίας, μετέφεραν την αγωνία και αγανάκτηση των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων που την τελευταία εβδομάδα έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις σε Δήμους και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενάντια στις συγχωνεύσεις. Κατήγγειλαν την πολιτική που αντί για αραίωση των μαθητών της τάξης - όπως επιτάσσουν οι συνθήκες της πανδημίας - τόσο για την υγειονομική ασφάλεια όσο και για την στενότερη συνεργασία εκπαιδευτικού μαθητή για την κάλυψη των τεράστιων μορφωτικών κενών, γίνονται σαρωτικές συγχωνεύσεις.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν γονείς από το 2ο Γυμνάσιο Παλλήνης και το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Παλλήνης.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, αναδείχτηκε η ανάγκη να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τους όρους μάθησης των παιδιών, για κάλυψη όλων των κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία και έχουν αποτέλεσμα να μην μπορούν, έναν μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να λειτουργήσουν πλήρως.

Εκπρόσωποι σωματείων εκπαιδευτικών τόνισαν πως παραμένουν ακάλυπτα χιλιάδες κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αποτέλεσμα στα τέλη του Οκτώβρη τα σχολεία να μην μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο, με τις παράλληλες στηρίξεις να έχουν καλυφθεί μόλις κατά 40%, ειδικά σχολεία να υπολειτουργούν, με τις πρόσφατες πλημμύρες να αναδεικνύουν τη γύμνια των σχολικών υποδομών. Τονίστηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων που στελεχώνουν όλα αυτά τα χρόνια στα σχολεία ώστε οι μαθητές να έχουν τον εκπαιδευτικό τους από την πρώτη ημέρα.

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν και μαθητές από το Περιστέρι και το Χαϊδάρι. Εκπρόσωπος των μαθητών του 1ου Λυκείου Χαϊδαρίου, παίρνοντας τον λόγο, εξέφρασε την αγωνία των μαθητών μαθητών για τις συγχωνεύσεις που χαρακτήρισε «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» μετά από την διαχείριση της πανδημίας, τα νέα εμπόδια στην πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

Όπως προέκυψε από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και γονιών με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αλ. Κόπτση, το υπουργείο εμμένει στην πολιτική που δημιουργεί αυτούς τους όρους. Μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους πως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου επιχείρησε να περιγράψει μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που ζουν στα σχολεία, δεν δεσμεύτηκε για το ζήτημα των συγχωνεύσεις τις οποίες υπερασπίστηκε και φάνηκε πως πολιτική βούληση του υπουργείου είναι να μην δώσει ούτε ευρώ για την κάλυψη των μορφωτικών κενών. Οι γονείς από την πλευρά τους δήλωσαν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με μαζικές κατά τόπους κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχτούν τα παιδιά τους να αντιμετωπίζονται σαν κόστος.

πηγή: https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/275493/me-kinitopoiisi-sto-yp-paideias-diekdikisan-anaklisi-ton-syghoneyseon

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Συγχωνεύσεις Τμημάτων

 Αγαπητοί Γονείς,


Η  Ένωση Γονέων Παλλήνης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις τμημάτων που γίνονται σε σχολεία του δήμου μας. Μια τέτοια απόφαση εκτός από αντιεκπαιδευτική, είναι και επικίνδυνη επειδή αγνοεί τα παρακάτω δεδομένα:

•          Εν μέσω πανδημίας COVID-19 και με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων, η μετάδοση σε συνωστισμένες αίθουσες γίνεται  εκρηκτικότερη.

•          Οι μαθητές καλούνται να ενταχθούν σε διαφορετικά τμήματα, όταν έχει ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία, αλλάζοντας καθηγητές και συμμαθητές και πιθανότατα έχοντας διδαχθεί διαφορετική ύλη μέχρι σήμερα.

•         Οι μαθητές έχουν βιώσει μια άνευ προηγουμένου περίοδο αποκλεισμού, η οποία άφησε το έντονο αποτύπωμά της στην υγεία και την ψυχολογία τους. Οι αλλαγές αυτές αυξάνουν το άγχος τους και δεν δημιουργούν προϋποθέσεις επιστροφής σε ομαλούς ρυθμούς.

•          Τα μαθησιακά κενά που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση των δύο τελευταίων ετών είναι αδύνατο να καλυφθούν στα υπάρχοντα τμήματα, πόσο μάλλον στα τμήματα των 27 και 28 μαθητών.


Αυτές οι αποφάσεις είναι πρωτοφανείς και δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, την παιδαγωγική επιστήμη και τη δημόσια υγεία. Όταν η Πολιτεία μετατρέπει μέσα από μια σειρά νομοθετήματα και εγκυκλίους σε ατομική ευθύνη τη μόρφωση και την υγεία των παιδιών μας, είναι ατομική μας ευθύνη να αντιταχθούμε σε αυτές.

Ζητάμε να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις συγχώνευσης τμημάτων. Τα παιδιά μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί, ούτε μπορεί να στοιβάζονται προκειμένου να εξοικονομούνται πόροι από προσλήψεις εκπαιδευτικών.


Καλούμε τους γονείς σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 13:30 που έχει διοργανώσει η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής.

Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες και δράσεις εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Παλλήνης, οι οποίες θα αποφασιστούν στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ με τους συλλόγους και για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε άμεσα. Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Παλλήνης


Το ΔΣ της Ένωσης

Τακτική Συνεδρίαση Κυριακή 24 Οκτωβρίου

 Αγαπητοί γονείς,  

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο αναψυκτήριο του πάρκου της Κάντζας (Εφέδρων Αξιωματικών 10, Λεοντάρι) θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ένωσης με τα παρακάτω θέματα ημερησίας διάταξης:

1. Υποστήριξη εκλογικών διαδικασιών σχολείων, συλλογή νομιμοποιητικών εγγράφων
2. Συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία 
3. 28 Οκτωβρίου κατάθεση στεφάνου και ανακοίνωση
4. Λοιπά θέματα σε εκκρεμότητα 

Υπενθυμίζουμε ότι η συνεδρίαση είναι ανοιχτή και μπορεί να παρευρεθεί όποιος το επιθυμεί. 

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας μας είναι:
Χάρη Φωτεινή (6982 471053)
Μπάτρης Ευάγγελος (6946 337330)
Γιαννάτος Δημήτρης (6976 405649)
Χατζημιχαήλ Γαβριήλ (6974 753412)

Το ΔΣ της Ένωσης

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Ψήφισμα για την ουσιαστική ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων στα σχολεία

 Αγαπητοί γονείς,


Σας αποστέλλουμε το κείμενο ψηφίσματος για την ουσιαστική ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων στα σχολεία μαζί με τον σύνδεσμο για τις υπογραφές και παρακαλούμε να το αναρτήσετε στη σελίδα του συλλόγου σας και να το διακινήσετε στις ομάδες των γονέων, προκειμένου να συλλέξουμε όσες περισσότερες υπογραφές μπορούμε.

Το ΔΣ της Ένωσης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει και εμείς οι γονείς νιώθουμε να ζούμε τον περσινό Σεπτέμβριο σε επανάληψη. Η φετινή σχολική χρονιά, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταλήξει σε καθεστώς εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μαθησιακές απαιτήσεις των παιδιών μας και επιβαρύνει παράλληλα τη σωματική, ψυχική και κοινωνική κατάσταση τους.

Ήδη, μέσα στις 3 πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων καταγράφηκαν περίπου 10.000 κρούσματα κορονοϊού στους μαθητές, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να αυξηθεί ραγδαία η διασπορά του στις σχολικές κοινότητες όσο θα βαδίζουμε προς τον χειμώνα. Γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μεγαλύτερη αποδιοργάνωση την λειτουργία των σχολείων και σε πρόσθετη ταλαιπωρία εκπαιδευτικούς και γονείς.

Απευθύνουμε για αυτό, αίτημα για κατεπείγουσα επαναξιολόγηση των υγειονομικών μέτρων προς τους καθ’υλην αρμόδιους, ζητώντας τα μέτρα που θα ληφθούν να μην περιορίζονται σε επικοινωνιακούς ελιγμούς και μέτρα ατομικής ευθύνης, να λύνουν και να μην διογκώνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Ζητάμε:

1.     Την άμεση πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία

2.     Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά ή rapid τεστ (πιο αξιόπιστα σε ασυμπτωματικούς από τα self test), σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από σχολικούς νοσηλευτές ή κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στο χώρο των σχολείων.

3.     Την αραίωση των τμημάτων στα σχολεία, 15 μαθητές ανά Τμήμα.  

4.     Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα .

Η διενέργεια δωρεάν τεστ από τους σχολικούς νοσηλευτές ανά σχολείο θα εξασφαλίσει σε μεγαλύτερο βαθμό την θετική επιτήρηση της σχολικής κοινότητας και μαζί με την απαραίτητη αραίωση των τμημάτων θα διευκολύνει την συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Αιτούμαστε παράλληλα, την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο με προσλήψεις βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προστασία και προαγωγή δημόσιας υγείας των δημοτών του, που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της σχολικής κοινότητας, την προστασία της υγείας των μελών της και την ψυχική ενδυνάμωση τους.

Καλούμε τους γονείς μαθητών δημόσιων σχολείων του Δήμου Παλλήνης να συνυπογράψουν το παραπάνω κείμενο στο σύνδεσμο ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (google.com)μέχρι τις 30/10/2021, το οποίο στη συνέχεια θα καταθέσουμε σε όλες τις αρμόδιες αρχές. 

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Ανοικτή συνεδρίαση ΔΣ Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και ώρα 20:30

Αγαπητοί γονείς,  

Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 στο αναψυκτήριο του πάρκου της Κάντζας (Εφέδρων Αξιωματικών 10, Λεοντάρι) θα συνεδριάσει το ΔΣ της Ένωσης με τα παρακάτω θέματα ημερησίας διάταξης:

1. Υποστήριξη εκλογικών διαδικασιών σχολείων και προβλήματα που αντιμετωπίζουν
2. Δράσεις για ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων στα σχολείων (πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών, αραίωση τμημάτων κα)
3. Κάλυψη μαθησιακών κενών των μαθητών (ενισχυτική διδασκαλία, αναπροσαρμογή διδακτέας ύλης κα) 
4. Αποτελέσματα έρευνας για τη Σχολική Στέγη
5. Ενημέρωση α) για τη συσκεψη της Ομοσπονδίας στις 19/9 και β) για την 1η συνεδρίαση της ΔΕΠ
6. Μαθητικές κινητοποιήσεις 

Υπενθυμίζουμε ότι η συνεδρίαση είναι ανοιχτή και μπορεί να παρευρεθεί όποιος το επιθυμεί. 

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας μας είναι:
Χάρη Φωτεινή (6982 471053)
Μπάτρης Ευάγγελος (6946 337330)
Γιαννάτος Δημήτρης (6976 405649)
Χατζημιχαήλ Γαβριήλ (6974 753412)

Το ΔΣ της Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ στις ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ

 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ στις ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
με το νόμο 4790/2021 δόθηκε παράταση για τις εκλογικές διαδικασίες στους Συλλόγους Γονέων που έπρεπε να
πραγματοποιηθούν το προηγούμενο έτος και δεν κατέστη παντού εφικτό, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας,
μέχρι 31/10/2021.
Η ΑΣΓΜΕ είχε κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας για παράταση στα εκλεγμένα Όργανα των
οργανώσεων γονέων και μετάθεση όλων των εκλογικών διαδικασιών. Με βάση λοιπόν την παράταση που δόθηκε από το Υπ.Παιδείας και τους νόμους που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των οργανώσεων γονέων, καθώς και τα προβλεπόμενα από τα καταστατικά της ΑΣΓΜΕ, των Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Συλλόγων Γονέων, συστήνουμε σε όλες τις οργανώσεις γονέων να προχωρήσουν ακολουθώντας τις εξής διαδικασίες, ώστε να εξασφαλιστεί το ενιαίο των διαδικασιών που προβλέπεται σε όλη την κλίμακα του κινήματος των οργανώσεων γονέων.
* Οι εκλογές στους Συλλόγους Γονέων να ολοκληρωθούν εντός των προβλεπόμενων από τους νόμους ημερομηνιών (οπωσδήποτε όμως πριν από την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση κάθε Ένωσης).
* Όσοι Σύλλογοι Γονέων πραγματοποίησαν πέρυσι εκλογές και δεν έχουν πιάσει το 1/3, που προβλέπεται για να νομιμοποιηθούν και να συμμετέχουν σε υπερκείμενα Όργανα και στο Σχολικό Συμβούλιο, να πραγματοποιήσουν ξανά εκλογές για να πιάσουν το 1/3 και να έχουν νομιμοποίηση. Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέχρι και 3 φορές εκλογές για να πιαστεί το 1/3 της αντιπροσώπευσης των γονέων.
* Όσοι Σύλλογοι Γονέων πραγματοποίησαν πέρυσι
εκλογές και έχουν πιάσει το 1/3, δεν υποχρεούνται να ξανακάνουν εκλογές, εκτός αν το ΔΣ αποφασίσει να ξαναγίνουν εκλογές για καλύτερη συμμετοχή και αντιπροσωπευτικότητα.
* Σύλλογοι που έκαναν εκλογοαπολογιστική ΓΣ και
δεν πρόλαβαν να κάνουν εκλογές, πρέπει να πραγματοποιήσουν ξανά εκλογοαπολογιστική ΓΣ, να εκλέξουν Εφορευτική Επιτροπή και να διενεργήσουν τις εκλογές τους. Τα καταστατικά έχουν χρονικό όριο από την ΓΣ μέχρι τη διενέργεια των εκλογών.
* Σύλλογοι που έχουν κάνει ηλεκτρονική εκλογοαπολογιστική ΓΣ και μετά εκλογές, πρέπει να επαναλάβουν τις εκλογές τους γιατί δε νομιμοποιούνται. Στην εκλογοαπολογιστική ΓΣ εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία η Εφορευτική Επιτροπή που διενεργεί τις εκλογές, κάτι που δεν προβλέπεται και δε διασφαλίζεται από τις
ηλεκτρονικές ΓΣ.
* Όλες οι εκλογικές διαδικασίες (ΓΣ, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, εκλογές) πρέπει να γίνουν μόνο δια ζώσης για να μπορεί να νομιμοποιηθεί ο Σύλλογος Γονέων.
* Σε Συλλόγους Γονέων που έπαψε να υφίσταται το ΔΣ (πχ λόγω αλλαγής βαθμίδας του μαθητή που εκπροσωπούσε ο γονέας) ΓΣ
για διενέργεια εκλογών μπορεί να συγκαλέσει σύμφωνα με τα καταστατικά των Ενώσεων η ίδια η Ένωση Γονέων και σύμφωνα με το νόμο ο Διευθυντής του σχολείου. Καλούμε τις Ενώσεις
και τις Ομοσπονδίες να συνδράμουν έμπρακτα και σύμφωνα με τα καταστατικά τους στη σύγκλιση ΓΣ σε Συλλόγους Γονέων για στη διενέργεια των εκλογών
* Καμία Ένωση Γονέων δεν μπορεί να διενεργήσει ΓΣ και εκλογές πριν τις 31/10/2021 εάν δεν έχουν ολοκληρώσει όλα τα σχολεία του Δήμου τις εκλογικές τους διαδικασίες γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένας Σύλλογος Γονέων από την Ένωση.
* Σύμφωνα με τους νόμους 1566/1985, 2621/1998 και 4415/2016 οι εκλογικές διαδικασίες στις υπερκείμενες Οργανώσεις Γονέων έπονται των εκλογών των Συλλόγων Γονέων ώστε να έχει διαμορφωθεί εκλογικό σώμα με βάση την αντιπροσωπευτικότητα που ορίζουν οι νόμοι. Έτσι για να υπάρχει ενιαία διαδικασία σε όλη τη χώρα, η ΑΣΓΜΕ προτείνει οι εκλογές για τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 28/2/2022 τις ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30/4/2022
την ΑΣΓΜΕ μέχρι 30/6/2022
μ α ζ ι κ ο π ο ι ο ύ μ ε τ ο υ ς Σ υ λλ ό γ ο υ ς Γ ο ν έ ω ν
δ υ ν α μ ώ ν ο υ μ ε τ ο υ ς α γ ώ ν ε ς μ α ς
γ ι α τ η μ ό ρ φ ω σ η π ο υ έ χ ο υ ν α ν ά γ κ η
ό λ α τ α π α ι δ ι ά.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αγαπητοί γονείς,
Μετά από ερωτήματα που δεχτήκαμε από συλλόγους και γονείς, θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίζουμε συνοπτικά τα όσα ορίζονται για τις εκλογές των Συλλόγων Γονέων, γιατί θα βοηθήσουν κυρίως τους γονείς που συμμετέχουν για πρώτη φορά στα συλλογικά όργανα των Οργανώσεων Γονέων, αλλά και όσους επιθυμούν να συμμετέχουν και έχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών μας διαδικασιών.
– Όργανα διοίκησης του Συλλόγου Γονέων είναι η Γεν. Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο.
– Η Γεν. Συνέλευση αποτελείται από τους γονείς των μαθητών οι οποίοι μετέχουν αυτοδίκαια σε αυτήν υπό την έννοια ότι το καταστατικό δεν μπορεί να αποκλείσει γονέα να γίνει μέλος του συλλόγου αφού τακτοποιηθεί οικονομικά. Στις Γενικές
Συνελεύσεις δεν καλούνται μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη αλλά όλοι οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να υποβάλλουν υποψηφιότητα για κάθε όργανο που προβλέπει ο νόμος, ακόμα και κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής
Συνέλευσης.
-Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο καταστατικό της. Προκηρύσσει τις εκλογές και εκλέγει την Εφορευτική Επιτροπή η οποία συλλέγει τις υποψηφιότητες. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Με βάση πρόταση της ΑΣΓΜΕ
δύναται οι εκλογές να διεξαχθούν σε περισσότερες από μια μέρες. Σε αυτήν τη περίπτωση, μπορεί η ΓΣ να ορίσει τις μέρες και ώρες που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Εναλλακτικά, η ΓΣ μπορεί να εξουσιοδοτήσει την εφορευτική επιτροπή να δώσει εφόσον- και όσο- χρειαστεί παράταση στο χρόνο λήξης της ψηφοφορίας.
–Για να είναι έγκυρες οι εκλογές του Συλλόγου πρέπει να ψηφίσουν οι γονείς του 1/3 των μαθητών του σχολείου. Διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται μέχρι άλλες 2 φορές. Αν και την τρίτη φορά δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε θεωρείται ότι εκλέγεται νομίμως μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή του Συλλόγου. Στην περίπτωση αυτή, ο σύλλογος δε συμμετέχει στο
Συμβούλιο της Σχολικής Κοινότητας, στο Σχολικό Συμβούλιο και δεν εκπροσωπείται στην Ένωση Γονέων.
– Στις εκλογές εκλέγονται ενιαία: Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Εκπρόσωποι στην Ένωση Γονέων. Μπορεί κάποια καταστατικά να προβλέπουν και εκλογή εκπροσώπου στην Σχολική Επιτροπή. Όμως αυτό καταργήθηκε με το άρθρο 103 του Ν. 3852/2010 και τώρα πλέον υπάρχουν η ανά βαθμίδα εκπαίδευσης Σχολικές Επιτροπές του Δήμου στις οποίες εκλέγονται εκπρόσωποι από την Ένωση Γονέων.
- Οι αρχαιρεσίες δεν μπορούν να γίνουν αν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος από τα μέλη που προβλέπει το καταστατικό του κάθε Συλλόγου Γονέων ότι πρέπει να
εκλεγούν. Πχ για 7μελες ΔΣ δεν μπορούμε να έχουμε 6 υποψήφιους. Απαιτείται ο αριθμός των υποψηφίων να καλύπτει το λιγότερο τις θέσεις που προβλέπει το καταστατικό για κάθε όργανο Διοίκησης του Συλλόγου.
-Η ψηφοφορία είναι μυστική και κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει μέχρι το 40% του αριθμού των μελών του οργάνου για το οποίο ψηφίζει.
– Δικαίωμα να ψηφίσουν ή να θέσουν υποψηφιότητα στα όργανα του συλλόγου ή στην Ένωση Γονέων έχουν και οι δύο γονείς ενός μαθητή. Για να ψηφίσουν ή να θέσουν υποψηφιότητα πρέπει και οι δύο να έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σύλλογο Γονέων (δηλ. να έχουν πληρώσει και οι δύο την
συνδρομή τους). Παρότι ψηφίζουν και οι δύο γονείς, στην καταμέτρηση της εκπροσώπησης του 1/3 των μαθητών για συμμετοχή του Συλλόγου στα Συλλογικά Όργανα, προσμετράται μια φορά ο μαθητής που εκπροσωπούν. Η συμμετοχή του 1/3
αφορά, πόσων μαθητών οι γονείς ψήφισαν και όχι πόσοι γονείς ψήφισαν.
–Κάθε Σύλλογος Γονέων εκπροσωπείται στην Ένωση Συλλόγων Γονέων από 1 εκπρόσωπο ανά 30 μαθητές των οποίων οι γονείς ψήφισαν. Π.χ. σε σχολείο με δύναμη 270 μαθητών, για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να ψηφίσουν γονείς τουλάχιστον 90 μαθητών (270/3), οπότε στην Ένωση ο Σύλλογος μπορεί να
εκπροσωπηθεί κατ’ ελάχιστον με 3 (90/30) εκπροσώπους και μέγιστο με 9 (270/30)
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑΣ
1. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Για εκλογές που γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο οι σταυροί που βάζουμε είναι μέχρι το 40% του αριθμού των μελών του Δ.Σ. Δηλαδή για 7μελές Δ.Σ. «σταυρώνουμε» μέχρι 3, για 9μελές Δ.Σ. μέχρι 4.
2. ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Πρώτα υπολογίζουμε το σύνολο των εκπροσώπων που μπορεί να εκλέξει το σχολείο αν ψηφίσουν οι γονείς όλων των μαθητών (Σύνολο μαθητών:30). Το 40% από το αποτέλεσμα αυτό μας δίνει και τον αριθμό σταυρών που βάζουμε για την εκλογή εκπροσώπων στην Ένωση Γονέων π.χ. σχολείο με 206 μαθητές μπορεί να εκλέξει 7 εκπροσώπους (206:30=6.87) στους οποίους βάζουμε μέχρι 3 σταυρούς (6.87 x40%=2.75)
3. ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Για την εκλογή της εξελεγκτικής επιτροπής βάζουμε μόνο 1 σταυρό καθώς τα μέλη που εκλέγονται είναι 3.
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
–Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ, θα πρέπει να μας αποσταλούν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Αυτά χρειάζονται,
προκειμένου να συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί σας στις Αρχαιρεσίες της Ένωσης και να έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή τους σε αυτήν.
Αυτά είναι:
1. Κατάσταση παρόντων μελών στη Εκλογοαπολογιστική Γεν. Συνέλευση
2. Απόσπασμα πρακτικού Εκλογοαπολογιστικής Γεν. Συνέλευσης
3. Κατάσταση ψηφισάντων με τον αριθμό των παιδιών τους που φοιτούν στο σχολείο
4. Πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής των εκλογών
5. Βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου με τη δύναμη των μαθητών του σχολείου, για τη διαπίστωση του 1/3
6. Πρακτικό σύστασης σε σώμα του Δ.Σ.
Για διευκόλυνσή σας, παραθέτουμε το σχετικό link της ΑΣΓΜΕ με υποδείγματα εγγράφων Πρότυπα έγγραφα για Συλλόγους | Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας
(ΑΣΓΜΕ) (asgme.gr) ή μπορείτε να ανατρέξετε στο email που αποστείλαμε σε όλους τους συλλόγους για την Υποστήριξη Γενικών Συνελεύσεων και Εκλογών στις 24/10/2020.
Καλή επιτυχία στις αρχαιρεσίες σας!