Σημαντικό θέμα

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Ένωσης Γονέων Παλλήνης 20/02/2022

  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α ΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ...

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Τηλεδιάσκεψη Συλλόγων Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 Αγαπητοί γονείς,

Μέσα στις τις δύσκολες για όλους συνθήκες της πανδημίας τα προβλήματα που προκαλούνται από τα κλειστά σχολεία είναι ιδιαίτερα έντονα. 
Σας καλούμε την Κυριακή 13/12 στις 18:00 να συζητήσουμε διαδικτυακά τα θέματα που μας απασχολούν και να συντονίσουμε τη δράση μας:

- Τηλεκπαίδευση, πρόσβαση και περιεχόμενο: τι μαθαίνουν και τι δεν μαθαίνουν τα παιδιά με αυτή τη διαδικασία, προβλήματα στην πρόσβαση και ελλείψεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό, προβλήματα παιδαγωγικά, μαθησιακά και ευρύτερα κοινωνικά. Πως θα μπορούσαν να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά;

- Εκλογές συλλόγων, τελευταίες ενημερώσεις, οργάνωση διαδικασιών για επανεκκίνηση μετά το τέλος των περιορισμών

Για την καλύτερη οργάνωση της συζήτησης παρακαλούμε να δηλώσετε την πρόθεσή σας να συμμετέχετε απαντώντας με ΝΑΙ και το όνομά σας σε αυτό το μήνυμα, ώστε να σας στείλουμε τον σύνδεσμο της τηλεδιάσκεψης.
Θα χαρούμε να συμμετέχουν στη συζήτηση και περισσότεροι γονείς από κάθε σύλλογο εκτός των Δ.Σ.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 Παλλήνη 3 Δεκεμβρίου 2020 

Προς Δήμαρχο Παλλήνης, κ. Αθαν. Ζούτσο 

Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ.Αττικής, κ. Δημ. Νικολετσόπουλο 

Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, κ. Ανδρ. Αλεξανδρή 

Κοινοποίηση Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Βασ.Μελισσά  

Πρόεδρο Α’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Γεωργ. Μουρτζιάπη 

Πρόεδρο Β’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κ. Αγγ. Λιακόπουλο 

Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» Δ.Σ. της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής 

Θέμα: Συζήτηση για τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης 

Αξιότιμε κ.Δήμαρχε,  

Αξιότιμοι κ.κ. Διευθυντές, 

Βρισκόμαστε στο τέλος της 4ης εβδομάδας αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης και της 3ης εβδομάδας αντίστοιχα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να γνωρίζουμε αν και πότε  θα λήξει η επιβολή των έκτακτων υγειονομικών περιορισμών. 

Στο διάστημα αυτό λειτουργεί η τηλεκπαίδευση με πολλά και σημαντικά προβλήματα ισότιμης πρόσβασης στην  εκπαιδευτική διαδικασία. Θέματα επάρκειας της υλικοτεχνικής υποδομής, τόσο των συσκευών όσο και των  δικτύων, θέματα παιδαγωγικά, μαθησιακά και ευρύτερα κοινωνικά έχουν εμφανιστεί έντονα και επιζητούν την  προσοχή μας. Ο σκοπός μας είναι να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των μαθητών κάθε σχολικής μονάδας είναι σε  θέση να παρακολουθεί και να συμμετέχει στα μαθήματα ενεργά.  

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε την σύγκληση τηλεδιάσκεψης μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των  εκπροσώπων γονιών και εκπαιδευτικών, προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει, να  προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε την έκτασή τους και να εξετάσουμε πιθανές λύσεις. 

Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση στην πρόσκληση για συζήτηση και προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική  συνεργασία για το καλό των μαθητών μας. 

Με εκτίμηση, 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (τηλ. επικοινωνίας 6977806854) 

ΧΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 

(τηλ. επικοινωνίας 6982471053)


Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τη χορήγηση στοιχείων στους Συλλόγους γονέων

Προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Δήμου Παλλήνης

Κοιν. : Διευθύνσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παλλήνης


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εκδόθηκε η διευκρινιστική εγκύκλιος Φ1/159813/Δ2 από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την παροχή στοιχείων επικοινωνίας των γονιών από τις Διευθύνσεις των σχολείων προς τους Συλλόγους Γονέων.
Στο συνημμένο έγγραφο αποσαφηνίζεται ότι στους συλλόγους γονέων θα χορηγούνται τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την πρόσκληση των μελών τους, κατόπιν προηγούμενης γραπτής αίτησης των συλλόγων, ήτοι τα εξής : όνομα, επώνυμο και ένα στοιχείο επικοινωνίας – κατά προτίμηση τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των γονέων. 


Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δημοσίων Σχολείων Δήμου Παλλήνης

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Καταγραφή προβλημάτων πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση

 Αγαπητοί γονείς,


Καθώς η αναστολή λειτουργίας των σχολείων είναι πιθανόν να συνεχιστεί για ένα διάστημα ή και να επαναλειφθεί αργότερα, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των μαθητών κάθε σχολικής μονάδας είναι σε θέση να παρακολουθεί τα μαθήματα και να έχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των σχολείων μας να καταγράψουμε το πλήθος των μαθητών που αδυνατούν να συμμετέχουν ή συμμετέχουν διαλειμματικά στην τηλεκπαίδευση λόγω διαφόρων δυσκολιών και τις ελλείψεις που παρατηρούνται. Τα στοιχεία αυτά θα θέλαμε αν μπορείτε να μας τα στείλετε μέχρι την Παρασκευή 27/11/2020.

  -  Πόσοι μαθητές δεν έχουν εγγραφεί στη σχολική πλατφόρμα σε σχέση με το σύνολο;  ...........
  -  Πόσοι μαθητές παρακολουθούν διαλειμματικά τα μαθήματα στη διάρκεια της καραντίνας;  ..........
  -  Πόσες οικογένειες δεν έχουν επαρκή σύνδεση στο διαδίκτυο; ......
  -  Πόσοι μαθητές δεν έχουν ατομική συσκευή σύνδεσης (tablet ή υπολογιστή, όχι μόνο κινητό τηλέφωνο); ........


Αν νομίζετε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει και καταγραφούν, παρακαλούμε ενημερώστε μας έγκαιρα προκειμένου να τα λάβουμε υπόψη. Το ΔΣ της Ένωσης θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Δημοτικής Αρχής για να συζητηθούν τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, να αναγνωριστεί το μέγεθός τους και να προωθηθούν άμεσα προς επίλυση.

Τέλος, επειδή οι ανάγκες των μαθητών σε υπολογιστές και διαδικτυακές υποδομές θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την επαναλειτουργία των σχολείων αφού τα ψηφιακά και διαδικτυακά περιβάλλοντα έχουν αναδειχθεί σε σημαντικά εργαλεία διδασκαλίας και μάθησης τα τελευταία χρόνια και θα είναι απαραίτητα σε κάθε μαθητή, στόχος μας πρέπει να είναι από την αρχή της επόμενης χρονιάς να δοθεί σε κάθε μαθητή ένα tablet ή laptop μαζί με τα βιβλία του και δωρεάν πρόσβαση σε μαθητικό internet.
Είναι προφανές ωστόσο, ότι η χρήση τους θέλουμε να παραμείνει βοηθητική ως συμπληρωματικό εργαλείο στην εκπαίδευση και όχι ως πρωταρχικό στοιχείο μάθησης, καθώς η ζωντανή επαφή των ανθρώπων παραμένει η ακαταμάχητη συνθήκη κοινωνικοποίησης και μόρφωσης.  

Το ΔΣ της Ένωσης  

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Διενέργεια Εκλογοαπολογιστικών Γενικών Συνελεύσεων Συλλόγων Γονέων

 Παλλήνη,  16 Οκτωβρίου 2020

 Προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων δημοσίων σχολείων Δήμου Παλλήνης

 

Θέμα: Διενέργεια Εκλογοαπολογιστικών Γενικών Συνελεύσεων Συλλόγων Γονέων

  

Αγαπητοί γονείς,

 

Όπως γνωρίζετε φέτος διανύουμε έτος εκλογών στους Συλλόγους Γονέων και η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων λήγει στο τέλος του 2020, χωρίς δυνατότητα παράτασης με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ μέλη τους έχουν ήδη αποχωρήσει λόγω αλλαγής εκπαιδευτικής βαθμίδας των μαθητών.

Μετά την ανησυχία που δημιουργήθηκε μεταξύ των μελών των απερχόμενων Διοικητικών Συμβουλίων για τον τρόπο διενέργειας των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων στις παρούσες συνθήκες υγειονομικών περιορισμών και μετά από πολλές επικοινωνίες και αιτήματα προς τους εμπλεκόμενους φορείς, επιτέλους το θέμα επιλύεται.

Σας ενημερώνουμε ότι οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων μπορούν να πραγματοποιηθούν στους προαύλειους χώρους των σχολείων, αφού προηγηθεί αίτημα παραχώρησης του χώρου, το οποίο καταθέτει κάθε Σύλλογος στο Δήμο Παλλήνης και το οποίο κοινοποιείται και στις οικείες διευθύνσεις των σχολείων.

Ο Δήμος Παλλήνης απαντώντας στο αίτημά μας ανταποκρίνεται θετικά στην ανάγκη λειτουργίας των συλλόγων γονέων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και τηρώντας τους κανόνες που ισχύουν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Τις ακριβείς προϋποθέσεις θα τις ορίσει ο Δήμος Παλλήνης. Η πρόταση της Ένωσης είναι οι σύλλογοι να δεσμευτούν ότι θα τηρηθούν τα παρακάτω:

1.       Πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης σε υπαίθριο χώρο με σηματοδοτημένες θέσεις (κερκίδες ή καθίσματα) σε απόσταση 1,50 μέτρο

2.       Ομαδοποίηση των θέσεων ανά 9 και αραίωση των ομάδων

3.       Χρήση μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος από τους παρευρισκόμενους

4.       Δέσμευση εκ μέρους του Δ.Σ. Συλλόγου ότι θα τηρηθεί η τάξη και η καθαριότητα όπως σε κάθε χρήση του σχολικού χώρου, όπως και  η απολύμανση των καθισμάτων, αν χρειαστεί.

 

Μετά από αυτά θα πρέπει οι Σύλλογοι να κινητοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να σταλούν οι διαδοχικές προσκλήσεις μέχρι να επιτευχθεί απαρτία ενώ ακόμα ο καιρός επιτρέπει την παραμονή στο ύπαιθρο. Η εκλογική διαδικασία της ψηφοφορίας μπορεί να οριστεί σε διαφορετική ημέρα, μία ή περισσότερες, στην είσοδο του σχολείου, όπου η προσέλευση και η αποχώρηση γίνονται τηρώντας τις αποστάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ομοσπονδίας και με όσα ορίζονται από τα Καταστατικά των Συλλόγων.

Είναι σημαντικό να αισθάνονται οι γονείς ασφαλείς να προσέλθουν και να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες των συνελεύσεων, να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις για τα θέματα που μας απασχολούν και να αναζητηθούν κατάλληλες συλλογικές δράσεις με τις αποφάσεις τους.

 

Συνημμένο θα βρείτε το αίτημα της Ένωσης όπως κατατέθηκε στο Δήμο Παλλήνης. Αντίστοιχα αιτήματα κατατέθηκαν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και σε όλους τους διευθυντές των σχολείων προκειμένου να διευκολύνουν τις διαδικασίες.

 

Εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης,

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΧΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

 

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ παραχώρησης άδειας χρήσης Προαυλείων Σχολικών Χώρων για τις εκλογές των Συλλόγων

 Προς       Δήμαρχο Παλλήνης

                 κ. Ζούτσο Αθανάσιο

 

Κοιν:        Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Παλλήνης

                 κ. Μελισσά Βασιλική


                 Πρόεδρο Α’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής

                 κ. Μουρτζιάπη Γεώργιο

 

     Πρόεδρο Β’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής

               κ. Λιακόπουλο Άγγελο

 

 

Θέμα: ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ παραχώρησης άδειας χρήσης Προαυλείων Σχολικών Χώρων για τις εκλογές των Συλλόγων

 

 

 

Αξιότιμε κε Δήμαρχε,

 

Όπως γνωρίζετε φέτος διανύουμε έτος εκλογών στους Συλλόγους Γονέων μαθητών Δημοσίων Σχολείων και η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων λήγει στο τέλος του 2020, χωρίς δυνατότητα παράτασης με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ μέλη τους έχουν ήδη αποχωρήσει λόγω αλλαγής εκπαιδευτικής βαθμίδας των μαθητών.

Δεδομένου ότι οι Σύλλογοι Γονέων είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της Σχολικής Κοινότητας παρακαλούμε να διευκολύνετε τις διαδικασίες διενέργειας Εκλογοαπολογιστικών Συνελεύσεων ώστε να πραγματοποιηθούν έγκαιρα οι εκλογές των Συλλόγων.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να παραχωρήσετε μέρος του προαυλείου χώρου των σχολείων στα απερχόμενα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων που εδρεύουν στα αντίστοιχα σχολεία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία οι συνελεύσεις, αφού οι διαδικτυακές διαδικασίες δεν νομιμοποιούνται. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες για συναυλίες ή εκδηλώσεις και συγκεκριμένα:

 

1.                  Πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης σε υπαίθριο χώρο με σταθερές σηματοδοτημένες θέσεις (κερκίδες ή καθίσματα) σε απόσταση τουλάχιστον 1,50 μέτρο σε κάθε κατεύθυνση

2.                  Ομαδοποίηση των θέσεων ανά 9 και τοποθέτηση των ομάδων σε απόσταση τουλάχιστον 3,00 μέτρα μεταξύ τους.

3.                  Χρήση μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος από τους παρευρισκόμενους

4.                  Δέσμευση εκ μέρους κάθε Δ.Σ. Συλλόγου ότι θα τηρηθεί η τάξη και η καθαριότητα όπως σε κάθε χρήση του σχολικού χώρου, όπως και  η απολύμανση των καθισμάτων.

 

Το αίτημα έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, προκειμένου να προλάβουν οι Σύλλογοι να στείλουν τις διαδοχικές προσκλήσεις μέχρι να επιτευχθεί απαρτία ενώ ακόμα ο καιρός επιτρέπει τη διαμονή στο ύπαιθρο.

 

Με εκτίμηση,

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

(Τηλ.επικοινωνίας 6977806854)

ΧΑΡΗ ΦΩΤΕΙΝΗ

 

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Δελτίο Τύπου 2020/10/12

 


 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

E-mail:  enosi.gon.pallinis@gmail.com

 

12/10/2020

 

Δελτίο Τύπου

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δημοσίων Σχολείων Δήμου Παλλήνης καταδικάζει τη βίαιη καταστολή και τη ρίψη χημικών από την αστυνομία εναντίον των παιδιών, εκπαιδευτικών και γονιών  που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9/10/2020.

Τα αιτήματά τους για μείωση των μαθητών ανά τάξη, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και πρόσληψη εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία και να δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα είναι αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και τα υποστηρίζουμε. Μαζί ζητάμε δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μαθητές τμημάτων ό,που εμφανίζεται κρούσμα κορονοϊου και λήψη όσων μέτρων απαιτούνται ώστε να αποφεύγεται η τηλεκπαίδευση, η οποία υστερεί εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά και στην οποία έχει πρόσβαση περιορισμένο ποσοστό οικογενειών.

Σε καμία περίπτωση η βία δεν είναι η απάντηση στα ανοιχτά ζητήματα και η προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Εμείς ως γονείς θα σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας και δίπλα στους δασκάλους τους.

Σας στέλνουμε την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για το νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/10 στις 12:00 στα Προπύλαια.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ 10ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ

 

Παλλήνη,  25 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

          

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ 10ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ

 

 

 

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Παλλήνης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας γονέων νηπίων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα μαζί με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα, του 3ου Δημοτικού Γέρακα, του 5ου Δημοτικού Γέρακα, της Ένωσης Γονέων Δήμου Παλλήνης και του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος», ενώπιον της Αντιδημάρχου Παιδείας και Στέγασης κ.Βασιλικής Μελισσά.

 

Κατατέθηκε υπόμνημα στο Δήμο το οποίο συνυπογράφεται από όλους τους παραπάνω φορείς και τους γονείς και δασκάλους που εκπροσωπούνται, το οποίο θέτει το κατεπείγον ερώτημα: πότε και πως θα καλύψει ο Δήμος Παλλήνης επαρκώς την υποχρέωση που έχει αναλάβει από το νόμο για τη στέγαση όλων των νηπίων και προνηπίων της περιοχής του Γέρακα σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης κατάλληλες για το σκοπό αυτό, στα πλαίσια της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

 

Οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής του Γέρακα, η Ένωση Γονέων Δήμου Παλλήνης και ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» επανειλημμένα έχουν θέσει το θέμα και έχουν λάβει τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της στέγασης θα λυθεί έγκαιρα.

 

Σήμερα υπάρχουν νήπια που στεγάζονται προσωρινά σε άλλες σχολικές δομές, σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ούτε όσον αφορά στο κτίριο και στη χρήση του, ούτε στη λειτουργία του, ούτε στον εξοπλισμό.

 

Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του αυτονόητου δικαιώματος όλων των παιδιών για ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλείς και κατάλληλες κτιριακές υποδομές προσχολικής εκπαίδευσης στα πλαίσια των υποχρεώσεων του Δήμου και θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις ενέργειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Συνημμένη παρατίθεται η επιστολή διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων 10ου Νηπιαγωγείου και 3ου Δημοτικού Γέρακα στην οποία περιγράφονται αναλυτικά όλες οι παράμετροι του προβλήματος. Το θέμα επείγει εξαιρετικά και για το λόγο αυτό έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο ξανά την επόμενη εβδομάδα.

 


Γέρακας, 22-09-2020                                                                                                            Αριθ. Πρωτ.:

 

ΠΡΟΣ:

1.      κ. Ζούτσο Αθανάσιο, Δήμαρχο Παλλήνης

2.      κ. Μελισσά Βασιλική,  Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Παλλήνης

3.      κ. Λιόγα Νικόλαο, Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Παλλήνης

4.      κ. Μουρτζιάπη Γεώργιο, Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Α’θμιας Εκπαιδ. Δήμου Παλλήνης

5.      κ. Νικολετσόπουλο,  Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής

ΚΟΙΝ:

1.      κ. Χριστοφιλοπούλου Σταυρούλα, Πρόεδρο Δ.Σ.  Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Παλλήνης

2.      Τα Μ.Μ.Ε Ανατολικής Αττικής

 

ΘΕΜΑ: Στέγαση υπεράριθμων νηπίων 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την στέγαση 16 και 12 αντιστοίχως υπεράριθμων νηπίων και προνηπίων, επιτάσσοντας αίθουσες του 3ου & 5ου  Δημοτικών Σχολείων Γέρακα. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία σε όλους μας καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των νηπίων, όσο και των μαθητών του Δημοτικού σχολείου.

Πρόκειται για μια άκρως αιφνιδιαστική κίνηση, μια ημέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς (11/09/2020), για την οποία δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση, συζήτηση και διαβούλευση, τόσο με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων των δύο σχολείων, όσο και  με τους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων.

Παρόλο που όλοι σας γνωρίζετε εξαιρετικά καλά τις πτυχές του συγκεκριμένου θέματος, θέλουμε να  αναφερθούμε στο πώς φτάσαμε ως εδώ: Τη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόστηκε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές και λοιπές υποδομές στον Δήμο Παλλήνης. Όλα τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα «υπερκάλυψαν» αμέσως τις εκ του νόμου θέσεις των μαθητών εκτός από το 9ο και 10 Νηπιαγωγεία.  Το 10ο Νηπιαγωγείο Γέρακα, λοιπόν συνολικά ενέγραψε 71 μαθητές νηπιαγωγείου και προνηπίου, με αποτέλεσμα  οι δύο αίθουσές να γεμίσουν ασφυκτικά με 25 και 18 παιδιά η κάθε μία και ακόμα 28 παιδιά να περιμένουν το πού θα περάσουν τη χρονιά τους.

Η προσωρινή λύση (κλασική περίπτωση του ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) που δόθηκε από τους αρμοδίους σύμφωνα με το αρ. πρωτ. Π.Ε. Φ. 63.1/20522-11/09/2020,  ήταν η μετακίνηση τους σε όποιο σχολείο έχει αίθουσα εκδηλώσεων, με την υπόσχεση ότι γρήγορα (τέλος Σεπτέμβρη) θα μεταφερθούν στο κτίριο του νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή Γαργηττός ΙΙ, στο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Κυκλαμίνων, Νηρέως, Καμέλιας και Ηφαίστου. Όλα τα παραπάνω μέχρι να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση container/προκατ αιθουσών από την ΚΤΥΠ στην οδό Παπαφλέσσα, στο Γέρακα, όπως μας βεβαίωσε η κ. Βασιλική Μελισσά,  Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Παλλήνης στις 14/09/2020 ημέρα αγιασμού των νηπίων.

Η συστέγαση του παραρτήματος του  Νηπιαγωγείου, στο καθόλα φιλόξενο 3ο Δημοτικό Γέρακα, συνεπάγεται από μόνο του  πολλά προβλήματα:

·        Ο χώρος που τελικά φιλοξενεί τα 16 από τα 71 προνήπια/νήπια είναι η αίθουσα της Σχολικής βιβλιοθήκης του 3ου Δημοτικού Γέρακα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία δράση των μαθητών του δημοτικού (π.χ. δανεισμός, δράσης φιλαναγνωσίας κλπ).

·        Η συγκεκριμένη αίθουσα που φιλοξενεί τους μικρούς μαθητές δεν είναι σχεδιασμένη για  μαθητές νηπιαγωγείου, ούτε διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (καρεκλάκια-τραπεζάκια, εποπτικό υλικό, κλπ). Ακόμη και προσωρινά να μείνουν εκεί τα νήπια/προνήπια είναι αδιανόητο να μην έχουν τα στοιχειώδη έπιπλα για να λειτουργήσουν ως τάξη.

·        Υπάρχει μια νηπιαγωγός για 16 νήπια/προνήπια και είναι προφανές ότι  δημιουργείται δυσκολία επιτήρησης, κυρίως εκτός αίθουσας (προσέλευση-αποχώρηση, διαλειμματα, συνοδεία-βοήθεια στο wc, κλπ).

·        Υπάρχει μία τουαλέτα, η οποία παραχωρήθηκε από το Δημοτικό για αποκλειστική χρήση (λόγω covid) από τα νήπια, η οποία είναι εκτός αίθουσας,  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα επίβλεψης ή βοήθειας των παιδιών που πηγαίνουν τουαλέτα. Από την άλλη αν χρειαστεί να βοηθήσει ένα παιδί (καθώς μιλάμε για νήπια), η νηπιαγωγός αναγκάζεται να αφήσει μόνα τους τα υπόλοιπα παιδιά του τμήματος. Και τίθεται το εξής απλό ερώτημα: «είναι δική της η ευθύνη, αν συμβεί οτιδήποτε σε τόσα νήπια, 4 και 5 ετών, που μένουν χωρίς επιτήρηση; Αν αυτή η πρακτική συνεχιστεί, τότε τι είδους εκπαιδευτικό πρόγραμμα (με συνεχείς διακοπές) θα είναι σε θέση να τηρήσει;

·        Η λεκάνη στην τουαλέτα που χρησιμοποιείται από τα παιδιά της νηπιακής τάξης είναι  σχεδιασμένη για χρήση από παιδιά ΑμΕΑ του Δημοτικού,  και όχι για χρήση από νήπια-προνήπια (είναι εντελώς ακατάλληλη λόγω ύψους της λεκάνης).

·        Δεν υπάρχει τουαλέτα για τη νηπιαγωγό.

·        Τα νήπια/προνήπια συγκεντρώνονται με τους γονείς τους κάθε πρωί έξω από την αυλόπορτα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα, στο πεζοδρόμιο, και περιμένουν να τα οδηγήσει όλα μαζί η νηπιαγωγός στην τάξη τους. Δεν υπάρχει δηλαδή, η δυνατότητα ο κάθε μαθητής που έρχεται να πηγαίνει απευθείας στην τάξη, εφόσον η νηπιαγωγός παραλαμβάνει στην αυλόπορτα τους μαθητές της, λόγω covid, και δεν μπορεί ταυτόχρονα να εποπτεύει και όσους βρίσκονται στην τάξη. Το παραπάνω θα συμβαίνει κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή).

·        Τα παιδιά προαυλίζονται σε ένα μικρό τμήμα της αυλής του Δημοτικού Σχολείου που  δεν έχει καθόλου παιχνίδια εξωτερικού χώρου (π.χ. τσουλήθρα) για να απασχοληθούν τα παιδιά. Επιπλέον ο χρόνος του διαλείμματός τους περιορίζεται σημαντικά, καθώς το Δημοτικό, λόγω covid, εφαρμόζει διαφορετικούς χρόνος διαλειμμάτων, ώστε να αποφευχθεί η ανάμειξη των τμημάτων.

·        Οι γονείς αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα σπίτια τους και μακριά από τα νηπιαγωγεία στα οποία γεωγραφικά ανήκουν. Οι μετακινήσεις αυτές θα γίνουν περισσότερο δύσκολες όταν θα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και επίσης, αν δεν διατεθεί σχολικό λεωφορείο από το Δήμο για την μεταφορά των νηπίων/προνηπίων. Περαιτέρω, αρκετοί γονείς δεν έχουν μεταφορικό μέσο και επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο 3ο Δημοτικό Γέρακα, λόγω απόστασης (κάτοικοι περιοχής Μπαλάνα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποια από τα νήπια/προνήπια να στερηθούν το δικαίωμα τους στην δίχρονη προσχολική αγωγή.

·        Προκύπτει το πρόβλημα του συγχρωτισμού λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παιδιών στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα, αλλά και εκτός αυτού, κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και συνοδών τους.

Σε εποχές που μιλάμε για την απόλυτη αναγκαιότητα λήψης αυστηρών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής (υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός όλων των χώρων), για τήρηση αποστάσεων και αποσυμφόρηση των σχολικών αιθουσών και κτιρίων (μικρότερος δυνατός αριθμός μαθητών ανά αίθουσα, διαφορετικά διαλείμματα, κ.ά.), είναι αδιανόητο να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο μια σχολική μονάδα που  στεγάζει  255 παιδιά και 30 διδάσκοντες.

Το πρόβλημα με τη στέγαση των νηπίων/προνηπίων του 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα– κι όχι μόνο – προκειμένου για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, ήταν ήδη γνωστό εδώ και μήνες στην Δημοτική Αρχή και τους δημόσιους φορείς και οι υπεύθυνοι όφειλαν να είχαν μεριμνήσει εγκαίρως ώστε να βρουν  την πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη λύση και να την ολοκληρώσουν ΕΓΚΑΙΡΑ και βέβαια πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς .

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα εξής:

  1. Ζήτησε ο Δήμος αναστολή εφαρμογής ενός έτους στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, λόγω έλλειψης κατάλληλων αιθουσών, όπως έκαναν άλλοι Δήμοι;
  2. Πόσο καιρό  θα στεγάζονται τα νήπια/προνήπια στα δημοτικά σχολεία του Δήμου μας;
  3. Πότε θα ξεκινήσει το σχολικό λεωφορείο για να εξυπηρετήσει και τα νήπια/προνήπια που μένουν μακριά από το σχολείο φοίτησης τους;
  4. Το 5ο νηπιαγωγείο Γέρακα για ποιο λόγο δεν μπόρεσε να απορροφήσει τους μαθητές της περιοχής του εφόσον υπάρχουν αντίστοιχες αίθουσες κενές;
  5. Θα ακολουθήσει μετακίνηση των μικρών μαθητών, προσωρινή πάλι, στο κτίριο του νέου Βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Κυκλαμίνων; Υπάρχει σε αυτό το κτίριο ο ανάλογος εξοπλισμός και οι απαραίτητες προδιαγραφές για να φιλοξενηθούν νήπια;
  6. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών για τα container/προκατ; Πώς θα εξοπλισθούν  για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νηπίων;
  7. Πόσο καιρό θα παραμείνουν στα container/προκατ; Τι σχέδιο υπάρχει για τη συνέχεια;
  8. Ποια μελέτη έχει συνταχθεί από τις υπηρεσίες σας, η οποία έχει κρίνει ως ασφαλή τις αίθουσες container/προκατ με βάση την κείμενη νομοθεσία των σχολικών κτιρίων?

Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τις τιτάνιες προσπάθειες της Προϊσταμένης του 10ου  Νηπιαγωγείου Γέρακα, κ. Αδάμ, να λάβει κάποιες απαντήσεις στα έγγραφα που σας έχει κοινοποιήσει αρμοδίως, καθώς και την ανησυχία-αγωνία των Δ/ντών και των Συλλόγων Διδασκόντων των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων…

Επειδή γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούμε για τα παιδιά μια γόνιμη εκπαιδευτική διαδικασία με ασφάλεια...

ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΜΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΩΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΕΘΑ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ:

-την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω, ώστε όλα τα νήπια /προνήπια να έχουν ίση μεταχείριση και να εξασφαλισθεί η ομαλή σχολική ζωή τους σε κατάλληλες και ασφαλείς κτιριακές υποδομές,

-την ανέγερση νέου κτιρίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με σαφές χρονοδιάγραμμα, σχεδιασμό και υλοποίηση.

Σε μία περίοδο που επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η υγεία των παιδιών όλων μας είναι το πρώτο μέλημά μας και αυτή καλούμαστε να διασφαλίσουμε!

Σε αναμονή απαντήσεων σας,

 

Με εκτίμηση,

 

Για το ΣΓΚ 10ου Νηπιαγωγείου Γέρακα                                                               Για το ΣΓΚ 3ου Δημοτικού Γέρακα

 

         Η Πρόεδρος                                                                                                            Η Πρόεδρος

 

Αντιγόνη Γκορόγια Βλάχου                                                                                    Μαρία Στόκκου-Τήλιου