Σημαντικό θέμα

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Ένωσης Γονέων Παλλήνης 20/02/2022

  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α ΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ...

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Πρόσκληση σε σύσκεψη Συλλόγων Γονέων

Αγαπητοί γονείς,

Τώρα που η κοινωνική δραστηριότητα αρχίζει σταδιακά να επανέρχεται από τις συνθήκες καραντίνας και η εκπαιδευτική διαδικασία παίρνει νέες μορφές οργάνωσης και λειτουργίας είναι σημαντικό να βρεθούμε και να ανταλλάξουμε προβληματισμούς και απόψεις για τα θέματα που μας απασχολούν όλους. 

Ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και νέα που προκύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων, το νέο νομοσχέδιο, αλλά και την ετοιμότητα των σχολείων σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις είναι κάποια από τα θέματα που θα θέλαμε να συζητηθούν και να ακούσουμε τις σκέψεις σας. 
  
Με αφορμή τα παραπάνω και λόγω των περιοριστικών μέτρων στις συναθροίσεις, σας καλούμε την Τετάρτη 3/6/2020 στις 18:30 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του 3ου Δημοτικού Παλλήνης, Πυθαγόρα 2 και Αφανών Ηρώων στην Κάντζα, σε σύσκεψη των Προέδρων, μελών των ΔΣ και εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων της περιοχής Παλλήνης. Για τα σχολεία του Γέρακα θα ακολουθήσει επόμενη πρόσκληση.

Η παρουσία όλων και η συμμετοχή σας στη συζήτηση είναι απαραίτητη, σας περιμένουμε!


Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων


Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Διάλογος για το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Στη σελίδα Διάλογος (https://enosigonpallinis.blogspot.com/p/blog-page_51.html) φιλοξενούνται άρθρα και απόψεις για το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μπορείτε κι εσείς να στείλετε τις απόψεις σας στο email της Ένωσης (enosigonpallinis@gmail.com) για να τις δημοσιεύσουμε.

ΑΣΓΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΕΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ως  ΔΣ  της  ΑΣΓΜΕ  πήραμε  πρωτοβουλίες για τη νομοθετική ρύθμιση για τη ζωντανή βιντεοσκόπηση του μαθήματος.
Οι πρωτοβουλίες μας να είναι:
Α/  Αίτημα  για  συνάντηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Β/ διακίνηση ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΟΝΕΑ ΑΡΝΗΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗΣ του παιδιού του
Γ/ προπαγανδιστικό υλικό.

Στέλνουμε συνημμένα
3. Προπαγανδιστικό υλικό








 

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Τροπολογία για την αναμετάδοση μαθημάτων

Πριν καλά-καλά ανοίξουν τα σχολεία και με διχασμένες τις απόψεις όλων σχετικά με την απόφαση επαναλειτουργίας τους, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε βιαστικά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ψήφισε στις 8 Μαΐου τροπολογία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η βιντεοσκόπηση του ζωντανού μαθήματος και η αναμετάδοσή του σε ζωντανό χρόνο για τους μαθητές που απουσιάζουν.

Το σχολικό μάθημα όμως αποτελεί μια δια ζώσης διαδικασία. Μέσα στην τάξη υπάρχει αλληλεπίδραση, συμμετοχή, διατύπωση αποριών, ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι διάλεξη. Δεν είναι εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ.

Δικαιολογημένα λοιπόν ανησυχούμε, ότι η εφαρμογή του δεν πρόκειται να εκπληρώσει κανένα παιδαγωγικό σκοπό.

Αντιθέτως, παραβιάζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των μαθητών, καθώς υπό το καθεστώς και το φόβο της παρακολούθησης και της έκθεσης τους στον οποιονδήποτε, θα αλλοιώσει τη συμπεριφορά και τη στάση τους απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Προβληματικό επίσης, είναι το γεγονός, ότι ενώ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση κινητών και καμερών εντός του σχολικού περιβάλλοντος για την προστασία των μαθητών, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας επικαλούμενο συνθήκες έκτακτης ανάγκης, με αυτήν την τροπολογία του, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και εξοικειώνει τους μαθητές με την κουλτούρα του big brother.

Σήμερα, είναι η κάλυψη των μαθησιακών αναγκών των μαθητών που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν στην τάξη, αύριο θα είναι η κάλυψη των μαθησιακών αναγκών των μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές με ολιγομελή αριθμό τμημάτων, μεθαύριο των περιοχών που δεν θα έχουν καλυφθεί τα κενά. Το σίγουρο είναι, ότι αυτή η τροπολογία ήρθε για να μείνει.

Ως Ένωση Γονέων, δεν μπορούμε, παρά να σταθούμε κάθετα αντίθετοι με την εφαρμογή της και να απαιτήσουμε άμεσα την απόσυρσή της.

Απαιτούμε τον σεβασμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των μαθητών μας. Να μην επιτρέψουμε να εγκατασταθεί εξοπλισμός βιντεοσκόπησης των μαθημάτων. Να μην συναινέσουμε στην βιντεοσκόπηση των παιδιών μας. Να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα της σχολικής αίθουσας.

Ακριβώς τώρα, την επόμενη μέρα, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο με σοβαρότητα και ειλικρίνεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να μελετηθούν διεξοδικά όλοι οι τρόποι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να θωρακίσουν τα σχολεία και να διασφαλίσουν τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από μελλοντικές δοκιμασίες, χωρίς να υποβαθμίζουν το παιδαγωγικό της χαρακτήρα.

Προς το παρόν, και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, η σύγχρονη και η ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία θα μπορούσε να συνεχιστεί για λίγο ακόμα, διασφαλίζοντας όμως ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε σχολείο και κάθε νοικοκυριό με μαθητή ή εκπαιδευτικό να έχει πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ και ψηφιακό εξοπλισμό.

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου, Τετάρτη 13 Μάη, 13.00 μ.μ., Προπύλαια

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Βερανζέρου 22, 6ος όροφος

www.goneis.org.  E-mail: omosp.goneon.attikis@gmail.com

 

        Oι γονείς έχουμε φωνή ,

       Το νομοσχέδιο να επιστραφεί…

 

Ως ΔΣ   της  Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλουμε  ομόφωνα το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να φέρει σε συζήτηση, εν μέσω πανδημίας και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

·       Αύξηση αριθμού μαθητών σε Δημοτικό – Νηπιαγωγείο στους 26, ελάχιστο όριο μαθητών για τη συγκρότηση τμήματος  20 και 16 αντίστοιχα , άρα  συμπτύξεις τμημάτων , μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

  • Λύκειο εξεταστική αρένα. Επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων από την Α’ Λυκείου          (αντιπαραθέτουμε  την εμπειρία της συντριπτικής αύξησης της σχολικής αποτυχίας στο πρόσφατο παρελθόν, όταν εφαρμόστηκε).

·       Ανώτατο όριο ηλικίας στα ΕΠΑΛ τα 17 χρόνια: περιορισμοί και αποκλεισμοί μαθητών από την ειδικότητα επιλογής τους .

·       Κατηγοριοποίηση  σχολικών μονάδων και μαθητών. Χυδαίο ανταγωνισμό.

Λέμε  ΟΧΙ  στο  μάθημα - τηλε SHOW!!!!

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μένουμε  σιωπηλοί  !!!!

Διεκδικούμε  να  δώσουν ΤΩΡΑ  ΛΕΦΤΑ  για  την ΠΑΙΔΕΙΑ  για ένα δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σχολείο, για σχολική στέγη και  μόνιμο  προσωπικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.                   

                                                                                  

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετέχουν μαζικά στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την

Τετάρτη 13 Μάη, στις 13.00 μ.μ., στα Προπύλαια,

 με  όλα  τα μέσα  προστασίας

 

Αθήνα, 10 Μάη 2020

Αποσυρση του νομοσχεδιου για την Παιδεία

Σχετικά με το νομοσχέδιο της  εξειδικευμένης αμάθειας και της παιδαγωγικής του περασμένου αιώνα.

Αγαπητοί γονείς,

Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Παλλήνης, κατ’αρχάς θεωρούμε, ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» το οποίο αφορά στους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου, είναι απολύτως απαράδεκτο να κατατίθεται στη διαβούλευση εν μέσω μιας πρωτοφανούς για όλους κατάστασης, με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα εκτός του φυσικού χώρου των σχολείων και ενώ εκκρεμούν βασικά ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή και ισότιμη επιστροφή μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών στις τάξεις το επόμενο διάστημα.

Τούτο το νομοσχέδιο της φυσικής «απουσίας» και των «δεξιοτήτων», δείχνει να επιδιώκει εν μέσω κρίσης να κατοχυρώσει ευρύτερες εκπαιδευτικές πολιτικές και οδηγίες πολλών προηγούμενων ετών και μάλιστα σε έναν θολό και αδιευκρίνιστο μελλοντικό κόσμο, όπως αυτός που θα προκύψει μετά την πανδημία.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένες αλλαγές που δρομολογεί και θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στην απαξίωση και υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου και των υποστηρικτικών του δομών, παρά τις γλαφυρές περιγραφές και τις εντυπωσιακές λέξεις:

  • Αυξάνεται και ο μέγιστος και ο ελάχιστος αριθμός μαθητών/τριών ανά τάξη στις αίθουσες και μάλιστα σε καιρό πανδημίας και με δεδομένες τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές. Στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ο μέγιστος αριθμός παιδιών θα φτάσει τα 27, ενώ σε Γυμνάσια-Λύκεια αυτό θα ορίζεται κατά το δοκούν με Υπουργική απόφαση. Έτσι, θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν πολλά τμήματα, ή ακόμη και ολόκληρα μικρά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, και οι μαθητές θα αναγκαστούν να «μεταναστεύσουν».
  • Εισάγονται τα Αγγλικά στα Νηπιαγωγεία, στην ουσία φέρνοντάς τα πιο κοντά στην πρωταρχική ηλικία μάθησης της μητρικής γλώσσας, επιφέροντας σύγχυση στην ανάπτυξη των παιδιών και εγείροντας παιδαγωγικά ζητήματα διδασκαλίας. Την ίδια στιγμή, ελάχιστα είναι τα χρήματα που ξοδεύονται γιατις ανάγκες της 2χρονης προσχολικής αγωγής.
  • Εντατικοποιούνται οι προαγωγικές εξετάσεις στο γυμνάσιο αυξάνοντας τα εξεταζόμενα μαθήματα σε 7, εντείνοντας την πίεση στα παιδιά και στους γονείς να αναζητήσουν εξωτερική βοήθεια φροντιστηριακού τύπου, αντί να ενισχυθεί η διδασκαλία στο σχολείο. Το ίδιο κάνει και η κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων του Ιουνίου, αφού στη διάρκεια του καλοκαιριού θα λείπει η βοήθεια από τον καθηγητή του σχολείου.
  • Επανέρχεται η Τράπεζα θεμάτων από την Α’ Λυκείου, πράγμα που θα γιγαντώσει την αποσπασματική γνώση και θα οδηγήσει στην εντατικοποίηση των φροντιστηρίων, αντί για την προαγωγή της ευρύτερης γενικής γνώσης και Παιδείας.  Την προηγούμενη φορά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων, ο αριθμός μεταξεταστέων μαθητών αυξήθηκε δραματικά. 
  •  Τίθενται «προτεραιότητες» στις ανάγκες για την Ειδική Αγωγή, αναγνωρίζοντας πρωτοφανώς ότι δε θα καλυφθούν όλες, πράγμα που θα οδηγήσει χιλιάδες παιδιά να στερηθούν την παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης. 
  • Εισάγονται «εργαστήρια δεξιοτήτων» με αποσπασματικό χαρακτήρα που αποδυναμώνουν την ισότιμη γενική μόρφωση, χωρίς να διατίθεται επαρκές επιστημονικό προσωπικό για να τα καλύψει, όπως πχ ψυχολόγοι.
  • Προωθείται η λεγόμενη  «αριστεία»σε ατομικιστικό επίπεδο δημιουργίας ανισοτήτων, ειδικά με τις ρυθμίσεις σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, στον αντίποδα της ενιαίας, καθολικής, δημόσιας και δωρεάν παιδείας, που οδηγεί στην «αριστεία» όλης της συλλογικής σχολικής κοινότητας.
  • Επαναφέρεται ο χαρακτηρισμός της «διαγωγής» στα απολυτήρια. Αντί για την πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολική μονάδα επιβάλλεται ένα αναχρονιστικό τιμωρητικό μέτρο που απέχει πολύ από κάθε σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση.
  • Επιβάλλεται ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ τα 17 έτη, αποκλείοντας πολλούς μαθητές από τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.
  • Ενθαρρύνεται θεσμικά η αναζήτηση χορηγών από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τη τοπική διοίκηση, αντί να αναλαμβάνει το κράτος τις υποχρεώσεις του για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό και υποδομές.
  • Εισάγεται η έννοια της δημόσιας βαθμολογίας του σχολείου μέσω της «αξιολόγησης σχολικής μονάδας», μεταθέτοντας την ευθύνη για την κατάσταση του σχολείου στο ίδιο το σχολείο ενώ είναι γνωστό ότι τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στην έλλειψη υποστήριξης. Τα «κακά» σχολεία, αντί να ενισχυθούν, θα αφεθούν στην τύχη τους.
  • Προετοιμάζεται η εισαγωγή παρόμοιας διαδικασίας αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς, η οποία όπως ακριβώς και η βαθμολογία ενός μαθητή, δεν λειτουργεί βελτιωτικά αλλά παρέχει λάθος κίνητρο. Η «κακή» βαθμολογία δεν θα κάνει τους «κακούς» να γίνουν «καλύτεροι», όσο τους «καλούς» να ασχολούνται με το πως θα βελτιώσουν μία βαθμολογία που δεν αντικατοπτρίζει την ουσιαστική διδασκαλία, η οποία δεν είναι μετρήσιμη και δεν βαθμολογείται. Τέτοιοι δάσκαλοι θα φτιάχνουν τέτοιους μαθητές, δηλαδή εξειδικευμένους αμαθείς.
  • Εισάγονται δίδακτρα για πρώτη φορά σε κάποια προπτυχιακά προγράμματα των Πανεπιστημίων. Όπως έγινε και με τα μεταπτυχιακά, είναι θέμα χρόνου να αρχίσουμε να πληρώνουμε για να φοιτούν τα παιδιά μας στα ΑΕΙ.

Αναλυτικές λεπτομέρειες και διευκρινήσεις για τις αλλαγές που επιδιώκει το νομοσχέδιο μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Παλλήνης : https://enosigonpallinis.blogspot.com/ όπου μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας απόψεις.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο Νομοσχέδιο για την Παιδεία και ζητούμε την απόσυρσή του, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της Τετάρτης 13/5 μαζί με την Ομοσπονδία Γονέων. Η δημοκρατική, δημόσια και ισότιμη εκπαίδευση, δεν υλοποιείται  με καταρτίσεις ανισότητας και διακρίσεων, αλλά με την συνολική Παιδεία και πρόοδο για το καλό του τόπου και των αυριανών ενσυνείδητων πολιτών. Με κριτική σκέψη και πολιτική συμμετοχή στα κοινά.

 

Εκ μέρους του ΔΣ Ένωσης Γονέων Παλλήνης