Σημαντικό θέμα

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Ένωσης Γονέων Παλλήνης 20/02/2022

  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α ΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ...

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Τροπολογία για την αναμετάδοση μαθημάτων

Πριν καλά-καλά ανοίξουν τα σχολεία και με διχασμένες τις απόψεις όλων σχετικά με την απόφαση επαναλειτουργίας τους, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε βιαστικά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ψήφισε στις 8 Μαΐου τροπολογία, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η βιντεοσκόπηση του ζωντανού μαθήματος και η αναμετάδοσή του σε ζωντανό χρόνο για τους μαθητές που απουσιάζουν.

Το σχολικό μάθημα όμως αποτελεί μια δια ζώσης διαδικασία. Μέσα στην τάξη υπάρχει αλληλεπίδραση, συμμετοχή, διατύπωση αποριών, ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι διάλεξη. Δεν είναι εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ.

Δικαιολογημένα λοιπόν ανησυχούμε, ότι η εφαρμογή του δεν πρόκειται να εκπληρώσει κανένα παιδαγωγικό σκοπό.

Αντιθέτως, παραβιάζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των μαθητών, καθώς υπό το καθεστώς και το φόβο της παρακολούθησης και της έκθεσης τους στον οποιονδήποτε, θα αλλοιώσει τη συμπεριφορά και τη στάση τους απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Προβληματικό επίσης, είναι το γεγονός, ότι ενώ η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση κινητών και καμερών εντός του σχολικού περιβάλλοντος για την προστασία των μαθητών, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας επικαλούμενο συνθήκες έκτακτης ανάγκης, με αυτήν την τροπολογία του, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και εξοικειώνει τους μαθητές με την κουλτούρα του big brother.

Σήμερα, είναι η κάλυψη των μαθησιακών αναγκών των μαθητών που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν στην τάξη, αύριο θα είναι η κάλυψη των μαθησιακών αναγκών των μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές με ολιγομελή αριθμό τμημάτων, μεθαύριο των περιοχών που δεν θα έχουν καλυφθεί τα κενά. Το σίγουρο είναι, ότι αυτή η τροπολογία ήρθε για να μείνει.

Ως Ένωση Γονέων, δεν μπορούμε, παρά να σταθούμε κάθετα αντίθετοι με την εφαρμογή της και να απαιτήσουμε άμεσα την απόσυρσή της.

Απαιτούμε τον σεβασμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των μαθητών μας. Να μην επιτρέψουμε να εγκατασταθεί εξοπλισμός βιντεοσκόπησης των μαθημάτων. Να μην συναινέσουμε στην βιντεοσκόπηση των παιδιών μας. Να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα της σχολικής αίθουσας.

Ακριβώς τώρα, την επόμενη μέρα, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο με σοβαρότητα και ειλικρίνεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να μελετηθούν διεξοδικά όλοι οι τρόποι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να θωρακίσουν τα σχολεία και να διασφαλίσουν τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από μελλοντικές δοκιμασίες, χωρίς να υποβαθμίζουν το παιδαγωγικό της χαρακτήρα.

Προς το παρόν, και μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, η σύγχρονη και η ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία θα μπορούσε να συνεχιστεί για λίγο ακόμα, διασφαλίζοντας όμως ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει πίσω, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε σχολείο και κάθε νοικοκυριό με μαθητή ή εκπαιδευτικό να έχει πρόσβαση σε γρήγορο ίντερνετ και ψηφιακό εξοπλισμό.