Σημαντικό θέμα

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Ένωσης Γονέων Παλλήνης 20/02/2022

  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α ΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ...

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Εισήγηση της Ένωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο (7/7/20)

Προς:  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης        
Αξιότιμε κ.Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
 
 
Εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παλλήνης θα θέλαμε να θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω θέματα και να αιτηθούμε τη λήψη απόφασης σχετικά:
 
 
1. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Με την παρούσα επιστολή η Ένωση Γονέων αιτείται τη λήψη απόφασης για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Παλλήνης από τις προβλεπόμενες κατά το νόμο υπηρεσίες, οργανώσεις και φορείς που εκπροσωπούνται σε αυτή, σε εφαρμογή του Νόμου 1566/1985  «Δομή και Λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 167Α, άρθρο 50). 
 
Ζητάμε να λειτουργήσει θεσμικά και ουσιαστικά και στο δικό μας Δήμο όπως σε όλους τους άλλους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας στην οποία συμμετέχουν: - Ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος ή ένας Δημοτικός Σύμβουλος που ορίζεται με απόφαση αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου - Εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων του Δήμου - Έναν Διευθυντή Σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ορίζεται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Έναν Διευθυντή Σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ορίζεται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων που ορίζονται με απόφαση αυτού του Συμβουλίου, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο. - Από έναν εκπρόσωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Εκπαιδευτικών.
 
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας προετοιμάζει και εισηγείται στη Δημοτική Αρχή θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της
πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και να παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τους, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών. Για παράδειγμα υπάρχουν τα θέματα κατασκευής νέων βρεφονηπιακών σταθμών στην περιοχή του Γέρακα, ίδρυσης νέου Γυμνασίου στην περιοχή της Μπαλάνας και ίδρυσης Σχολείου Ειδικής Αγωγής στα όρια του Δήμου.
 
Η επιτροπή Παιδείας είναι το μόνο θεσμικό όργανο λαϊκής συμμετοχής όπου συναντώνται και συνεργάζονται ουσιαστικά και σε βάθος οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι όλων των βασικών μερών της εκπαιδευτικής κοινότητας μιας πόλης. Έργο της Επιτροπής αυτής είναι ουσιαστικά ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών αναγκών, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας γίνεται πιο έντονη αν υλοποιηθεί τελικά η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων της Εκπαίδευσης από το κράτος στους Δήμους.
 
Πιστεύουμε πως η αμφίδρομη ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων, η ανάδειξη και επεξεργασία από κοινού μιας σειράς ζητημάτων, μέσω της τακτικής συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης προς όφελος της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
 
2. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Με την παρούσα επιστολή η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παλλήνης υποβάλλει αίτημα για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη γνωστοποίηση του τρόπου διαχείρισης και κατανομής των ποσών που διατίθενται από την πολιτεία για τις λειτουργικές και επισκευαστικές ανάγκες των σχολικών μονάδων του δήμου Παλλήνης. 
 
Πιο συγκεκριμένα, θα θέλαμε να γνωρίζουμε τα παρακάτω:  - Το ύψος του ποσού που εισπράχθηκε από το Δήμο μας για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και το οποίο διαχειρίζονται οι δύο Σχολικές Επιτροπές  - Την κατανομή των ποσών που αποδόθηκαν ανά σχολική μονάδα από τις Σχολικές Επιτροπές σε συνάρτηση με τα κριτήρια που ορίστηκαν για κάθε σχολείο το προηγούμενο έτος ή σχολική χρονιά.  - Αν διατέθηκαν στο σύνολο τους αυτά τα ποσά σε όλες τις σχολικές μονάδες ή αν υπάρχει κάποια αιτιολογημένη παρακράτηση 
 
Το παραπάνω αίτημα κατατίθεται ως ανταπόκριση της Ένωσης σε ερωτήματα των Συλλόγων Γονέων όπως και των γονέων μελών των σχολικών Επιτροπών που επιθυμούν να γνωρίζουν τη ροή των πιστώσεων προς τα επιμέρους σχολεία και να έχουν τη βεβαιότητα ότι εξασφαλίζεται η ισότιμη χρηματοδότηση σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, ανεξάρτητα από τη δράση ορισμένων Συλλόγων Γονέων έναντι άλλων. Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση σχετικά με αυτά τα θέματα θα βοηθήσει στην καλύτερη συνεργασία των Συλλόγων Γονέων με τον Δήμο και στην υποστήριξη του έργου των Σχολικών Επιτροπών.
3. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε τη λήψη απόφασης σχετικά με την ενημέρωση της Ένωσης Γονέων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για θέματα Σχολικών Υποδομών και συγκεκριμένα τους μετασεισμικούς ελέγχους των σχολικών κτιρίων και την καταλληλότητα της χρήσης τους, τα Πιστοποιητικά Πυρασφάλειας των σχολικών κτιρίων και την γνωστοποίηση των Εργασιών Τεχνικού Προγράμματος 2020 ανά σχολείο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. 
 
Εκπροσωπώντας γονείς που μας απευθύνουν συγκεκριμένα ερωτήματα για το ποιές εργασίες προγραμματίζονται από το Δήμο να πραγματοποιηθούν και σε ποιά σχολεία, όπως και το αν έχουν ενταχθεί ή όχι σε συγκεκριμένα Προγράμματα του Δήμου, έχουμε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για τα επιμέρους θέματα και συνάντηση με τις αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής.
 
4. ΕΚΤΑΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία των γονιών για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προέκυψαν από την πανδημία τόσο το προηγούμενο διάστημα όσο και αυτά που αναμένουμε την επόμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα:
 
- Θέματα καθαριότητας των σχολικών κτιρίων που εξασφαλίζοντια με επάρκεια μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολική μονάδα  - Θεμάτα επάρκειας των αιθουσών των σχολικών κτιρίων και ετοιμότητα για την επόμενη σχολική χρονιά, σε περίπτωση που επιβληθούν ξανά έκτακτα μέτρα
 
Επειδή ως Ένωση Γονεών πιστεύουμε ότι η φοίτηση στα σχολεία δεν μπορεί να έχει προαιρετικό χαρακτήρα θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι χώροι και οι συνθήκες ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια για όλους όλα τα μαθήματα της επόμενης σχολικής χρονιάς, όπως και αυτά που χάθηκαν την χρονιά που τέλειωσε. Ζητάμε την λήψη απόφασης για την αναζήτηση επαρκών σχολικών χώρων, που να ικανοποιούν την αποφυγή συνωστισμού και σε περίπτωση λειτουργίας κάποιας μορφής τηλεκπαίδευσης, ισότιμη πρόσβαση στα τεχνολογικά μέσα σε κάθε παιδί για να μπορεί να παρακολουθήσει.
 
 
Με εκτίμηση,
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

Υποστήριξε την Ένωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, Τρίτη 7/7 19:00

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 7/7 και ώρα 19:00 στο δημοτικό κατάστημα Γέρακα συζητείται κεκλεισμένων των θυρών το αίτημα που έχουμε καταθέσει σχετικά με τα παρακάτω:
1. Συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας
2. Γνωστοποίηση κατανομής χρηματοδότησης ανά σχολική μονάδα από τις σχολικές επιτροπές
3. Κατάσταση Σχολικών Υποδομών (μετασεισμικοί έλεγχοι, πυρασφάλεια, εργασίες τεχνικού προγράμματος ανά σχολείο)
4. Έκτακτα θέματα λειτουργίας των σχολείων λόγω της τρέχουσας πανδημίας (καθαριότητα σχολείων, επάρκεια αιθουσών και ετοιμότητα για την επόμενη σχολική χρονιά, εξοπλισμός τηλεκπαίδευσης)

Σας καλούμε να μας υποστηρίξετε με την παρουσία σας -ακομα και αν δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μέσα στην αίθουσα- γιατί με τα αιτήματα αυτά η Ένωση επιδιώκει τη μεγαλύτερη, πιο ενεργή και πιο συγκροτημένη συμμετοχή των γονέων, των εκπαιδευτικών και των θεσμικών τους φορέων στην καταγραφή των προβλημάτων των σχολείων και στη λήψη αποφάσεων για την επίλυσή τους. Με την τωρινή κατάσταση, χωρίς επιτροπή Παιδείας στο Δήμο, οι φορείς γονέων και εκπαιδευτικών δεν έχουν συγκεντρωτική και θεσμικά κατοχυρωμένη ενημέρωση για τα ζητήματα, ούτε χώρο για να συναντηθούν από κοινού με το Δήμο και να συνεργαστούν. Σας περιμένουμε!

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Ομιλία – Παρέμβαση εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων Παλλήνης στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας στις 28/6/2020

Ομιλία – Παρέμβαση εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων Παλλήνης κ.Ευάγγελου Μπάτρη στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας στις 28/6/2020 στον Ταύρο.

H Ένωση Γονέων Παλλήνης στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας και συμμετέχει σε αυτές, καλώντας και τους συλλόγους- μέλη της Ένωσης να τις στηρίξουν. Συμμετείχαμε σε όλες τις συσκέψεις της Ομοσπονδίας και συγκαλέσαμε πριν και μετά την καραντίνα τοπικές συσκέψεις για τα προβλήματα των σχολείων της πόλης μας, για τον πρόσφατο νόμο για την εκπαίδευση και τις αλλαγές που επιφέρει, όπως και τα ζητήματα που αφορούν την τηλεκπαίδευση και τη de facto θέσπιση της προαιρετικότητας της εκπαίδευσης στη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτές τις συσκέψεις, κάθε γονέας ή εκπρόσωπος γονέων που ενδιαφερόταν να ενημερωθεί για τα ζητήματα και να συμμετάσχει στις δράσεις για την αντιμετώπισή τους είχε τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του και να διατυπώσει τις προτάσεις του σε συγκροτημένες και γόνιμες διαδικασίες.

 Ένα από τα βασικότερα προβλήματα στην Παλλήνη είναι η μη εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Προσπαθούμε να πιέσουμε το Δήμο για την εφαρμογή της. Ακόμη, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Παλλήνης δε συγκροτείται, με επιλογή και ευθύνη του Δημάρχου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε σωστή ενημέρωση, ούτε συνεργασία των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας σε επίπεδο δημοτικής αρχής. Βέβαια, η Ένωση έχει αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες συνεννόησης με τους φορείς αυτούς (σωματεία εκπαιδευτικών, δημοτικές παρατάξεις κλπ) και έχει εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για τη συγκρότηση της Επιτροπής. Έχουμε ζητήσει σχετική συζήτηση και ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο.

Είμαστε ανήσυχοι για τις διαδικασίες των συνελεύσεων και των εκλογών σε συνθήκες πανδημίας. Ανάλογη ανησυχία έχει εκφραστεί και από συλλόγους μας. Ζητάμε από την ομοσπονδία και την ΑΣΓΜΕ να μεριμνήσουν για την έγκαιρη αποσαφήνιση του τι πρέπει να γίνει ώστε να μην κινδυνεύσουν οι αρχαιρεσίες  και  οι  διαδικασίες  από  την  πανδημία,  τη  σχετική  ανησυχία  των  γονιών  και  ενδεχόμενη επαναφορά  πιο  σφιχτών  περιοριστικών  μέτρων.

Είμαστε  ιδιαίτερα  ανήσυχοι  από  τις  συνέπειες  του  νέου  ωρολογίου  προγράμματος  στη  δευτεροβάθμια  εκπαίδευση.  Η  εξαφάνιση  σημαντικών  μαθημάτων  (καλλιτεχνική  παιδεία,  κοινωνιολογία  κλπ)  μας εκπλήσσει  πολύ  αρνητικά  και  θεωρούμε  το  ζήτημα  κορυφαίο,  που  πρέπει  να  αναδειχθεί  από  τις  δράσεις μας.

Παράλληλα,  ανησυχούμε  ιδιαίτερα  για  τον  τρόπο  που  εξελίχθηκε  η  εξ  αποστάσεως  εκπαίδευση  στη διάρκεια  της  καραντίνας,  με  την  ουσιαστική  εγκατάλειψη  όσων  δεν  είχαν  τα  μέσα  να  την παρακολουθήσουν,  την  ανεπάρκεια  των  συστημάτων  και  την  τελική  de  facto  μετατροπή  της υποχρεωτικής  εκπαίδευσης  σε  προαιρετική.  Βλέπουμε  ότι  το  κράτος  παρουσιάζει  την  κατάσταση  ως  μια ιστορία  επιτυχίας  και  ταυτόχρονα  δε  βλέπουμε  κανένα  ουσιαστικό  μέτρο  να  λαμβάνεται  για  την αντιμετώπιση  των  συνεπειών της  πανδημίας  στα  σχολεία.  Το  αντίθετο,  αυξάνονται  οι  μαθητές  στις  τάξεις, δεν  καλύπτονται  τα  μόνιμα  κενά  με  μόνιμους  διορισμούς,  δεν  υπάρχει  πουθενά  η  παραδοχή  από  το κράτος  ότι  η  εξ  αποστάσεως  εκπαίδευση  δε  μπορεί  να  υποκαταστήσει  την  φυσική  διδασκαλία  και  ότι  είναι ευθύνη  του  κράτους  να  διασφαλίσει  ότι  κανένας  μαθητής  δε  θα  τη  στερηθεί,   αντί  να  αφήνεται  στην επιλογή  των  γονέων  του.  Θεωρούμε  ότι  το  γονεϊκό  κίνημα,  μαζί  με  το  μαθητικό  και  εκπαιδευτικό,  πρέπει  να δράσει  προληπτικά,  να  προνοήσει  για  την  ενδεχόμενη  επανάληψη  του  κλεισίματος  σχολείων  λόγω κορονοϊού  και  να  επεξεργαστεί  περαιτέρω  αιτήματα  που  να  την  αποτρέπουν.

Παρατηρούμε,  τέλος,  ότι οι  ανακοινώσεις  της  ομοσπονδίας  και  της  ΑΣΓΜΕ  δε  φτάνουν  συχνά  στους γονείς  των  συλλόγων.  Θεωρούμε  ότι  οι  θέσεις  και  τα    αιτήματα  είναι  γενικά  σωστά  και  η  υιοθέτηση  στις ανακοινώσεις  μιας  γλώσσας  ψύχραιμης,  δημιουργικής  και  αναλυτικής,  απαλλαγμένης  ίσως  από  κάποια δείγματα  άγχους  καταγγελίας  και  τάσεις  αφορισμού,  θα  βοηθούσε  στην  προσέγγιση  γονέων  που  είναι καλοπροαίρετοι, αλλά  όχι  εξοικειωμένοι  με  την  ιστορία, το  ρόλο  και  τα  αιτήματα  του  γονεϊκού  κινήματος.