Σημαντικό θέμα

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Ένωσης Γονέων Παλλήνης 20/02/2022

  ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α ΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ...

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Εισήγηση της Ένωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο (7/7/20)

Προς:  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης        
Αξιότιμε κ.Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
 
 
Εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παλλήνης θα θέλαμε να θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω θέματα και να αιτηθούμε τη λήψη απόφασης σχετικά:
 
 
1. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Με την παρούσα επιστολή η Ένωση Γονέων αιτείται τη λήψη απόφασης για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Παλλήνης από τις προβλεπόμενες κατά το νόμο υπηρεσίες, οργανώσεις και φορείς που εκπροσωπούνται σε αυτή, σε εφαρμογή του Νόμου 1566/1985  «Δομή και Λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 167Α, άρθρο 50). 
 
Ζητάμε να λειτουργήσει θεσμικά και ουσιαστικά και στο δικό μας Δήμο όπως σε όλους τους άλλους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας στην οποία συμμετέχουν: - Ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος ή ένας Δημοτικός Σύμβουλος που ορίζεται με απόφαση αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου - Εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων του Δήμου - Έναν Διευθυντή Σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ορίζεται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Έναν Διευθυντή Σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ορίζεται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων που ορίζονται με απόφαση αυτού του Συμβουλίου, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο. - Από έναν εκπρόσωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Εκπαιδευτικών.
 
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας προετοιμάζει και εισηγείται στη Δημοτική Αρχή θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της
πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και να παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τους, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών. Για παράδειγμα υπάρχουν τα θέματα κατασκευής νέων βρεφονηπιακών σταθμών στην περιοχή του Γέρακα, ίδρυσης νέου Γυμνασίου στην περιοχή της Μπαλάνας και ίδρυσης Σχολείου Ειδικής Αγωγής στα όρια του Δήμου.
 
Η επιτροπή Παιδείας είναι το μόνο θεσμικό όργανο λαϊκής συμμετοχής όπου συναντώνται και συνεργάζονται ουσιαστικά και σε βάθος οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι όλων των βασικών μερών της εκπαιδευτικής κοινότητας μιας πόλης. Έργο της Επιτροπής αυτής είναι ουσιαστικά ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών αναγκών, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας γίνεται πιο έντονη αν υλοποιηθεί τελικά η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων της Εκπαίδευσης από το κράτος στους Δήμους.
 
Πιστεύουμε πως η αμφίδρομη ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων, η ανάδειξη και επεξεργασία από κοινού μιας σειράς ζητημάτων, μέσω της τακτικής συνεργασίας που μπορούμε να έχουμε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης προς όφελος της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
 
2. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Με την παρούσα επιστολή η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παλλήνης υποβάλλει αίτημα για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη γνωστοποίηση του τρόπου διαχείρισης και κατανομής των ποσών που διατίθενται από την πολιτεία για τις λειτουργικές και επισκευαστικές ανάγκες των σχολικών μονάδων του δήμου Παλλήνης. 
 
Πιο συγκεκριμένα, θα θέλαμε να γνωρίζουμε τα παρακάτω:  - Το ύψος του ποσού που εισπράχθηκε από το Δήμο μας για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και το οποίο διαχειρίζονται οι δύο Σχολικές Επιτροπές  - Την κατανομή των ποσών που αποδόθηκαν ανά σχολική μονάδα από τις Σχολικές Επιτροπές σε συνάρτηση με τα κριτήρια που ορίστηκαν για κάθε σχολείο το προηγούμενο έτος ή σχολική χρονιά.  - Αν διατέθηκαν στο σύνολο τους αυτά τα ποσά σε όλες τις σχολικές μονάδες ή αν υπάρχει κάποια αιτιολογημένη παρακράτηση 
 
Το παραπάνω αίτημα κατατίθεται ως ανταπόκριση της Ένωσης σε ερωτήματα των Συλλόγων Γονέων όπως και των γονέων μελών των σχολικών Επιτροπών που επιθυμούν να γνωρίζουν τη ροή των πιστώσεων προς τα επιμέρους σχολεία και να έχουν τη βεβαιότητα ότι εξασφαλίζεται η ισότιμη χρηματοδότηση σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, ανεξάρτητα από τη δράση ορισμένων Συλλόγων Γονέων έναντι άλλων. Πιστεύουμε ότι η ενημέρωση σχετικά με αυτά τα θέματα θα βοηθήσει στην καλύτερη συνεργασία των Συλλόγων Γονέων με τον Δήμο και στην υποστήριξη του έργου των Σχολικών Επιτροπών.
3. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Με την παρούσα επιστολή αιτούμαστε τη λήψη απόφασης σχετικά με την ενημέρωση της Ένωσης Γονέων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για θέματα Σχολικών Υποδομών και συγκεκριμένα τους μετασεισμικούς ελέγχους των σχολικών κτιρίων και την καταλληλότητα της χρήσης τους, τα Πιστοποιητικά Πυρασφάλειας των σχολικών κτιρίων και την γνωστοποίηση των Εργασιών Τεχνικού Προγράμματος 2020 ανά σχολείο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. 
 
Εκπροσωπώντας γονείς που μας απευθύνουν συγκεκριμένα ερωτήματα για το ποιές εργασίες προγραμματίζονται από το Δήμο να πραγματοποιηθούν και σε ποιά σχολεία, όπως και το αν έχουν ενταχθεί ή όχι σε συγκεκριμένα Προγράμματα του Δήμου, έχουμε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για τα επιμέρους θέματα και συνάντηση με τις αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής.
 
4. ΕΚΤΑΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία των γονιών για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προέκυψαν από την πανδημία τόσο το προηγούμενο διάστημα όσο και αυτά που αναμένουμε την επόμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα:
 
- Θέματα καθαριότητας των σχολικών κτιρίων που εξασφαλίζοντια με επάρκεια μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολική μονάδα  - Θεμάτα επάρκειας των αιθουσών των σχολικών κτιρίων και ετοιμότητα για την επόμενη σχολική χρονιά, σε περίπτωση που επιβληθούν ξανά έκτακτα μέτρα
 
Επειδή ως Ένωση Γονεών πιστεύουμε ότι η φοίτηση στα σχολεία δεν μπορεί να έχει προαιρετικό χαρακτήρα θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι χώροι και οι συνθήκες ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια για όλους όλα τα μαθήματα της επόμενης σχολικής χρονιάς, όπως και αυτά που χάθηκαν την χρονιά που τέλειωσε. Ζητάμε την λήψη απόφασης για την αναζήτηση επαρκών σχολικών χώρων, που να ικανοποιούν την αποφυγή συνωστισμού και σε περίπτωση λειτουργίας κάποιας μορφής τηλεκπαίδευσης, ισότιμη πρόσβαση στα τεχνολογικά μέσα σε κάθε παιδί για να μπορεί να παρακολουθήσει.
 
 
Με εκτίμηση,
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ